Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | May 20, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Спадът в инвестициите е големият проблем на българската икономиката

Спадът в инвестициите е големият проблем на българската икономиката
ENTERPRISE

Големият проблем пред икономиката на България е намаляването на инвестициите, като през последното тримесечие на 2012 г. те са реализирали рекорден спад. Това заяви вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева по време на годишната среща на бизнеса с правителството, цитирана от БТА.

По думите й, през последните няколко тримесечия се наблюдава слабо повишение на инвестициите на чужди компании у нас, но това е недостатъчно. Бобева цитира справка на Българската агенция за инвестиции, според която агенцията работи по 22 големи инвестиционни проекта за около 7000 работни места. Да се надяваме малка част от тези проекти да се реализират, това ще допринесе за икономическия растеж, каза тя. По-късно обаче, пред журналисти тя цитира други цифри, според които инвестиционните проекти, които кандидатстват пред БАИ, са на стойност 2,169 млрд. лв. и могат да разкрият 8966 работни места.

Четири от проектите са на компании, които вече са в България. Има и такива в областта на информационните технологии, логистиката, застрахователните услуги, на пристанище "Бургас“, текстила. Има два проекта и за разширяване на бизнес зони, както и един за винопроизводство около София, поясни вицепремиерът.

Другите проблеми, очертани от вицепремиера, са свързани със свитото вътрешно търсене и производителността на труда, и работната сила, където тенденциите вървят надолу. В тази връзка тя посочи възможността за интеграция на бежанците и съобщи, че в най-скоро време на бизнеса ще бъде представен цялостен профил на бежанците според статута им, като се помисли за потенциала за интеграцията в определени сектори на пазара на труда и региони. По този въпрос правителството, междуведомственият съвет по бежанския въпрос работи съвместно с ОИСР, допълни вицепремиерът.

България се нуждае от няколко сериозни големи инвестиционни проекта, посочи председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Йордан Цонев.Той поясни, че става въпрос за проекти основно в областта на енергетиката, като.

„Ако един проект е добър за държавата, неутрален е към фиска, не води до договорни задължения за години наред по изкупуване на продукция, енергия, той ще бъде реализиран независимо от коя посока идва - Изток или Запад. Ако не можем да диверсифицираме енергийните източници, ще диверсифицираме пътищата, по които получаваме енергия“, заяви още Цонев.

 

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.