Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | March 20, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

СБ очаква до 1,8% икономически растеж в Европа

СБ очаква до 1,8% икономически растеж в Европа
Petya Dimitrova

Световната банка (СБ) прогнозира ускоряване на темпа на икономически растеж в Европа до 1,8 процента през 2015 година и до 2 процента през 2016 година, съобщи институцията в комюнике, цитирано от ТАСС.

"Очаква се икономическият растеж да продължи да се да възстановява в цяла Европа от нулево равнище през 2013 година и 1,3 процента през 2014 година до 1,8 и 2,0 процента съответно през 2015 и 2016 година", се посочва в комюникето, цитирано  от economynews.bg.

Според банката темповете на икономически растеж в страните от Централна и Източна Европа ще надхвърлят средноевропейските и за 2015 година ще са над 2,4 процента. Според икономистите това ще се дължи на "устойчиво потребителско търсене, постепенно възвръщане на инвестициите и по-нататъшно увеличаване на износа".

"Като цяло темповете на възстановяване на европейската икономика се засилват, макар и бавно и със значителни рискове. Това възстановяване ще придобие устойчив характер, ако Европа продължи реформите за стимулиране на износа и инвестициите, и продължи да създава работни места", коментират експертите.

СБ отбелязва, че икономическият подем през 2014 г. е бил особено силен в Германия, Унгария, Ирландия, Полша и Великобритания, докато южноевропейските страни най-сетне са се върнали към растеж след съществено преструктуриране на икономиките си, независимо от нарастващата тревога от финансовото напрежение в Гърция и слабото равнище на световната търговия като цяло.

Износът е бил основен двигател на растежа в централноевропейски и източноевропейски страни като Полша, България и Румъния - подчерта директорът на СБ за Централна Европа и балтийските държави Мамта Мурти. Това отчасти се дължи на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ), подпомогнали тези страни в интегрирането им в световните производствено-търговски мрежи и дали тласък на износа им.

Във връзка със спада на ПЧИ след кризата се появи силна необходимост тези страни да съсредоточат вниманието си върху подобряване на бизнес средата, развитие на съответните навици, насърчаване на иновациите и инвестициите в инфраструктурата, а също върху намаляването на административните пречки пред възстановяването на притока на преки инвестиции и растежа на износа, посочват от СБ.

Експертите от банката са на мнение, че възстановяването на икономиката и понижаването на безработицата, наред с увеличаване на финансирането от бюджета на социалните разходи в някои страни в Централна и Източна Европа ще доведе по постепенно намаляване на бедността.

СБ изброява и редица проблеми, с които може да се сблъска европейската икономика. Сред тях са засилване на нестабилността на финансовите пазари заради различната валутна политика на САЩ и ЕС, отрицателното въздействие на финансовата нестабилност в Гърция и конфликтът в Украйна, натискът върху държавния бюджет поради съчетаването на ниска инфлация със задържане на растежа, както и ограниченият достъп до нови кредити за инвестиции в резултат на ниска доходност и незавършени банкови реформи.

 

 

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.