Ръст на лошите кредити на бизнеса през август

bank-loan6

Лошите и преструктурирани банкови кредити, отпускани на бизнес клиенти, са нараснали с 43 млн. лв. през август. Те са достигнали размер от 9,67 млрд. лв., показват данните на Българската народна банка (БНБ). При предходните месеци тази тенденция беше обратна – фирмите покриваха все по-голяма част от задълженията си в срок.

От друга страна обаче през осмия месец на годината домакинствата стават все по-лоялни клиенти на своите кредитори. В този сектор лошите кредити са се ограничили. В сравнение с август месец на миналата 2013 г. размерът на лошите и преструктурирани заеми по отношение на домакинствата, но и по отношение на компаниите, е намалял със 141 млн. лв, пише "Стандарт".

Според данните обаче обемът на проблемните кредити през август е нараснал до 17,77 на сто от общия кредитен портфейл на банките. Това отразява леко покачване за разлика от предходния юли месец, когато техният дял беше в размер на 17,65%.

По отношение на потребителските кредити има спад в обема на лошите и преструктурирани кредити. Намалението е до 16,5 на сто или до 1,212 млрд. лв. При жилищните заеми няма промяна в дялът на лошите кредити – те остават в рамките на 21,7%, колкото бяха и през юли, достигайки стойност от 1,92 млрд. лв.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.