Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | March 20, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Ръст на БВП с 1,6 %

Ръст на БВП с 1,6 %
Petya Dimitrova

С 1,6% спрямо същия период на миналата година нараства БВП на страната ни през второто тримесечие на 2014 г. В сравнение с периода януари – март тази година икономическият растеж е в размер на 0,5%, сочат данните на НСИ.

За второто тримесечие брутният вътрешен продукт на България възлиза на 19,2 млрд. лева. Реализираната добавена стойност за периода е 16,4 млрд. лева, като най-голям дял формира секторът на услугите – 61,1%, следван от индустриалния сектор – 34% и аграрния – 4,8%.

Най-голям дял в БВП заема крайното потребление, което възлиза на 15,4 млрд. лева или 80,4%. Капиталообразуването в основен капитал е в размер на 4,1 млрд. лева и заема 21,5%.

По елементи на крайното използване през второто тримесечие на 2014 г. принос за регистрирания икономически растеж имат износа на стоки и услуги - с 1%, бруто образуването в основен капитал – 0,8% и индустраилното потреблерние – 0,1%.

На годишна база увеличение е регистрирано в индустриалния сектор - с 4,5% и в сектора на услугите - с 1%, докато аграрния сектор намалява равнището си с 1%.

По отношение на компонентите на крайното използване е регистриран положителен икономически растеж на индивидуалното и колективното потребление, съответно с 1,9% и 0,3%. Бруто капиталообразуването в основен капитал отчита ръст спрямо второто тримесечие на предходната година с 3,9%.

Брутната добавена стойност се увеличава с 2,4% спрямо второто тримесечие на миналата година и с 0,6% в сравнение с периода януари – март 2014 г.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.