Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | March 19, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Рекорден ръст на жените в софтуерната индустрия

Рекорден ръст на жените в софтуерната индустрия
ENTERPRISE

Броят на жените, заети в софтуерната индустрия, е нараснал с 87% от 2001 г. насам- първата година, в която Evans Data провежда своето проучване Developer Marketing. През 2014 г., над 19% от разработчиците на световно равнище са жени, или близо 3.5 млн.

Днешните данни са впечатляващи, особено в сравнение с 2003 г., и дори 2009 г., когато процентът на ИТ специалистите от женски пол е едноцифрен, показват резултатите от изследването, осъществено за 15-та поредна година сред над 450 разработчици по света. Освен това, жените в бранша са доста по-млади от колегите си от мъжки пол, като над 40% от тях са на възраст под 30 години.

 

Наблюдаваме ръст на жените-софтуерни разработчици след последната рецесия“, коментира изпълнителният директор на Evans Data Джанел Гарвин. Вероятно това се дължи на развитието на технологиите и компютърните науки за сметка на залеза на по-традиционните в миналото „женски“ професии. Жените виждат в технологиите професия с много перспективно бъдеще. Разбира се, промяна се дължи до някаква степен и на факта, че по-възрастни мъже напуснаха бранша, след като с настъпването на рецесията скъпоплатените служители от мъжки пол бяха първите съкратени“, допълни той.

 

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.