Рекорден ръст на жените в софтуерната индустрия

womanpc

Броят на жените, заети в софтуерната индустрия, е нараснал с 87% от 2001 г. насам- първата година, в която Evans Data провежда своето проучване Developer Marketing. През 2014 г., над 19% от разработчиците на световно равнище са жени, или близо 3.5 млн.

Днешните данни са впечатляващи, особено в сравнение с 2003 г., и дори 2009 г., когато процентът на ИТ специалистите от женски пол е едноцифрен, показват резултатите от изследването, осъществено за 15-та поредна година сред над 450 разработчици по света. Освен това, жените в бранша са доста по-млади от колегите си от мъжки пол, като над 40% от тях са на възраст под 30 години.

 

Наблюдаваме ръст на жените-софтуерни разработчици след последната рецесия“, коментира изпълнителният директор на Evans Data Джанел Гарвин. Вероятно това се дължи на развитието на технологиите и компютърните науки за сметка на залеза на по-традиционните в миналото „женски“ професии. Жените виждат в технологиите професия с много перспективно бъдеще. Разбира се, промяна се дължи до някаква степен и на факта, че по-възрастни мъже напуснаха бранша, след като с настъпването на рецесията скъпоплатените служители от мъжки пол бяха първите съкратени“, допълни той.

 

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.