Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | August 14, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Промени в ЗОП целят ограничаване на обжалването на обществените поръчки

Промени в ЗОП целят ограничаване на обжалването на обществените поръчки
Petya Dimitrova

Депутати от ГЕРБ внесоха промени в Закона за обществените поръчки (ЗОП), чиято цел е да спрат "саботирането на държавата" с бланкетни жалби от баничари и фризьори срещу реализацията на големи инфраструктурни проекти. Според предлаганите изменения жалбоподателят е необходимо да доказва, че е заинтересовано лице.

Той ще трябва да представи доказателства как му е бил засегнат интересът. В противен случай жалбата му не само няма да се разглежда, но от него може да бъде потърсена и отговорност по реда на ГПК и да се наложи да плаща големи парични санкции, информира econ.bg.

Очакваният ефект от предлаганите промени е значително да намалеят необоснованите жалби, които сега причиняват големи щети на бюджета и обществото, се посочва в мотивите към законопроекта. Годишно около 9% от всички обществени поръчки се обжалват, сочат данните на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и на Агенцията за обществените поръчки (АОП). При големите търговци за над 5 млн. лв. обжалването достига 14%. От тях около една трета са неоснователни, показва съдебната практика.

Задачата за подобни промени беше поставена от премиера Бойко Борисов отдавна, защото "всеки, който има интерес, примерно фризьорски салон, баничарница", може да обжалва обществената поръчка за строителство на магистрала.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.