Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | May 24, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

От 2019 г. отпадат служебните бележки от работодателите

От 2019 г. отпадат служебните бележки от работодателите
Petya Dimitrova

При плащането на данъка върху доходите за 2019 г. гражданите няма да се налага да представят служебни бележки от работодателите си. Тази промяна в Закона за данъците върху доходите на физическите лица одобри правителството вчера и ще предложи за одобрение в Народното събрание.

Това означава, че хартиеният документ няма да се иска през 2020 г., когато се плащат данъците за преходната.

Вместо това работодателите и платците на доходи ще предоставят информацията към данъчната администрация.

Целта на промяната е автоматичното зареждане на цялата информация в образците на годишните данъчни декларации на лицата. Със законопроекта се предлага преминаване изцяло към подаване по електронен път на справки и декларации от самоосигуряващите се лица.

Министерският съвет одобри проект за промени и в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО). С проекта се въвеждат в националното данъчно законодателство разпоредбите на европейска директива срещу практиките за избягване на данъци, които пряко засягат функционирането на вътрешния пазар .

С друго изменение се предлага преминаване към облагане с окончателен данък вместо с данък върху годишната данъчна основа на придобитите облагаеми парични и предметни награди от игри, състезания и конкурси, които не са предоставени от работодател или възложител, както и увеличение на стойността на необлагаемите награди и предметни печалби на до 100 лв.

 

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.