Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | March 27, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Отварят процедури за 400 млн. лв по ОПИК до края на годината

Отварят процедури за 400 млн. лв по ОПИК до края на годината
Petya Dimitrova

До края на годината по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" /ОПИК/ ще стартираме процедури за около 400 млн.лв., от които българските компании ще могат да се възползват. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов на форум "Индустриалните зони – ключът към икономически растеж на регионите", който се проведе в Ловеч. На събитието бе подписан и Меморандум за сътрудничество между "Национална компания индустриални зони" ЕАД (НКИЗ) и Областна администрация – Ловеч, като подписи на документа сложиха изпълнителният директор на НКИЗ Антоанета Барес и областният управител на Ловешка област Георги Терзийски.

Министър Караниколов посочи, че с Меморандума се продължава политиката на правителството за преодоляване на дисбалансите в регионите, чрез създаването на Индустриални зони в цялата страна. Съгласно меморандума Областна администрация-Ловеч и Национална компания индустриални зони ЕАД ще работят съвместно за привличане на инвестиции и за обособяване на икономическа зона в града при конкретен интерес от инвеститори. По време на срещата с представителите на местния бизнес бяха обсъдени въпроси свързани с административната тежест и недостига на висококволифицирани кадри за бизнеса. Министър Караниколов отчете, че през изминалата година усилията на цялото правителството са били насочени към намаляване на регулаторните режими за бизнеса, както и към поддържането на макроикономическа и финансова стабилност. Икономическият министър подчерта, че по темата с кадрите се работи изключително активно, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. Като краткосрочни мерки, по които работи правителството, той посочи облекчаване на режимите за издаването на работни визи и придобиването на гражданство от страна на висококвалифицирани кадри от чужбина.

По думите му стимулирането на дуалната форма на обучение и на преквалификацията на кадри, както и по-широка информационна кампания за ползите от тези обучения ще доведат до създаването на необходимите за бизнеса висококвалифицирани специалисти. "Обмисляме в Индустриалните зони да бъдат изградени центрове за преквалификация и образование, спрямо нуждите на бизнеса", допълни той.

Подписването на меморандуми за сътрудничество с общините е част от стратегията на "Национална компания индустриални зони" ЕАД да развива индустриални зони като механизъм за насърчаване на икономическото развитие и за подпомагане развитието на инвестиционния потенциал на страната чрез предлагане на инвеститорите на индустриални терени в различни локации в цялата страна. До момента НКИЗ ЕАД има подписани меморандуми за сътрудничество с общините в Бургас, Божурище, Враца, Сандански, Кюстендил, Варна, Видин, Дупница, Стара Загора, Горна Оряховица, както с Областна администрация - Кърджали.С подписването на Меморандум за сътрудничество между Областна администрация Ловеч и НКИЗ ЕАД областта ще получи възможност нейният терен да се популяризира и предлага на инвеститори. При конкретен инвеститорски интерес НКИЗ и Ловешка област ще могат да осъществят "ад хок" проект за развитие на терена за индустриални цели.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.