Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | November 26, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Над 2500 МСП ще могат да се възползват от новата схема на Националния гаранционен фонд

Над 2500 МСП ще могат да се възползват от новата схема на Националния гаранционен фонд
Petya Dimitrova

Над 2500 малки и средни предприятия ще могат да се възползват от новата схема на Националният гаранционен фонд (НГФ), който е под шапката на Българска банка за развитие. Стойността на отпуснатите кредити може да достигне 700 млн. лв, а приоритет на схемата ще бъдат новите инвестиционни и оборотни кредити, както и тези за финансиране на проекти по оперативните програми, каза изпълнителният директор на фонда Самуил Шидеров по време на представянето на новата двугодишна програма.

Гаранциите са до 1 млн. лв. или до 50% от размера на кредита. Крайният срок, в който едно предприятие може да се включи в програмата е 31 март 2017 г.

Към 2015 г. средните лихви, по които се отпускат кредити от НГФ са около 6% докато в началото на създаването на фонда те са се движили между 12-13%, коментираха от ръководството. Въпреки спадащите лихвени проценти кредитирането за МСП не се увеличава, а обезпечаването на кредита е основното предизвикателство не само за фирмите, но и за банките.

По новата схема НГФ ще работи с 11 банки, а към момента споразумения са подписани с 10. Основен проблем при търговските банки е, че те срещат затруднения при определяне на кредитоспособността на искателите, особено в случаите, при които се касае за кредити от земеделски стопани. В тази връзка гаранциите могат да допълнят финансиращите инструменти, предлагани от банките и микрофинансиращите институции, а не ги изместват, каза Шидеров.

При предишната Гаранционна схема НГФ е издал гаранции за 87 млн. лв., като гарантираните кредити са за над 200 млн. лв., като 31% са за инвестиционни кредити, 58% - за оборотни заеми, а 11% - за лимити и банкови гаранции. 39% от подкрепените фирми са от преработващата промишленост, 13% от селското, горско и рибно стопанство, а други 11% - в сектор „Транспорт, складиране и площи“. 80% от подкрепените предприятия са с персонал до 5 души.

През първото тримесечие на действие на новата схема е гарантиран кредитен портфейл за 23 млн. лв.

 

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.