Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | December 15, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Износът на България към трети страни расте

Износът на България към трети страни расте
Petya Dimitrova

Според данни на Националния статистически институт (НСИ) за първите шест месеца на годината износът на стоки от България за трети страни нараства с 9.1% в сравнение със същия период на предходната година и е за 8.8 млрд. лв. Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, Сърбия, САЩ, Русия и Северна Македония, които формират 50.1% от износа за трети страни.

През юни експортът намалява с 11.7% спрямо същия месец на предходната година и е за 1.4 млрд. лв.

Най-голям ръст в сравнение със същия период на предходната година е отбелязан в секторите "Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход" (51.7%) и "Минерални горива, масла и подобни продукти" (29.4%). Най-голям спад се наблюдава в сектор "Артикули, класифицирани главно според вида на материала" (13.3%).

Вносът през шестте месеца намалява с 1.4% в сравнение със същия период на 2018 г. и е на стойност 10.4 млрд. лева. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Русия, Турция, Китай и Сърбия.

През юни вносът на стоки в България от трети страни намалява с 30.2% спрямо същия месец на предходната година и е за 1.4 млрд. лв.

При вноса най-голямо увеличение спрямо същия период на предходната година е отчетено в секторите "Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход" (27.3%) и "Храни и живи животни" (21.6%). Най-голям спад се наблюдава в сектор "Минерални горива, масла и подобни продукти" (12.5%).

Външнотърговското салдо на България с трети страни през периода януари - юни 2019 г. е отрицателно и е 1.5 млрд. лева.

През периода януари - юни 2019 г. от България общо (за ЕС и трети страни) са изнесени стоки на стойност 27.8 млрд. лв., което е с 6.3% повече в сравнение със същия период на предходната година.

През юни общият износ на стоки е за 4.5 млрд. лв. и се увеличава с 6.4% спрямо същия месец на предходната година.

През първите шест месеца на годината общо в страната са внесени стоки на стойност 30.5 млрд. лв., или с 0.4% повече спрямо същия период на 2018 година.

Само през юни общият внос на стоки намалява с 14.3% спрямо същия месец на предходната година и възлиза на 4.7 млрд. лв.

Общото външнотърговско салдо е отрицателно през периода януари - юни 2019 г. и е на стойност 2.6 млрд. лева.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.