Електромобилите – без данъци, такси за паркиране и винетки

dobreev

Държавата ще освободи собствениците на електромобили от такса регистрация в КАТ, местни данъци и такси, закупуване на винетки, както и от такси за паркиране в цялата страна. Освен това, електрическите превозни средства ще могат да се движат и по бус лентите, тъй като са малко на брой и не пречат на публичния транспорт. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев при откриването на зарядна станция за електромобили пред сградата на МИЕТ на ул. „Славянска”.

Предвидените мерки са заложени в Националния план за действие за развитие на сектора, който ще бъде внесен в Министерския съвет до края на август, поясни още Добрев. По думите на министъра, необходими са инвестиции и в инфраструктурата, затова ще бъдат планирани средства за изграждане на зарядни станции и за производството на компоненти за електромобилите в България по линия на еврофондовете.

Преки субсидии за закупуването на електромобили, каквито са въведени в редица страни от ЕС, засега не се предвиждат, стана ясно още на събитието. Според Делян Добрев в по-късен етап пари за такъв тип подпомагане могат да дойдат от Националния доверителен екофонд, в който постъпват приходите от търговия с парникови емисии. Едно електрическо превозно средство е скъпа инвестиция, но зареждането му за 150 км. струва 12 лв., което е два пъти по-евтино от зареждане с дизелово гориво, обясни министърът.

Макар и в бъдещия план за действие да са влезли част от предложенията на Индустриален клъстър електромобили (ИКЕМ), който активно работи в посока на развитие на сектора, настояванията на организацията за директно подпомагане на закупуването на ел. превозни средства засега са неуспешни. От ИКЕМ предлагат всеки купувач, независимо дали е физическо или юридическо лице, да получава премия от 5000 лв. за закупуване на нов електромобил и от 2500 – за конвертиран. Според клъстъра, парите за това трябва да се осигуряват от специален зелен фонд   - фонд „Козлодуй”, Фонд „Парникови емисии", и др.

От ИКЕМ също така настояват за нулева ставка ДДС за физически лица, които закупят нов или конвертиран електромобили за период от 7 години – 2012-2118 г. Засега обаче и тази идея няма да влезе в сила.

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че подкрепя действията на МИЕТ в посока развитие на електромобилния сектор у нас, като припомни, че вече има приета Наредба от общината за безплатно паркиране на зелените коли на територията на София.

До този момент в България има регистрирани 1100 електрически превозни средства. Зарядните станции на територията на страната са общо 10, като 9-те са в столицата.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.