Европалати предлагат до 2020 г. половината от програмите за професионално обучение да бъдат под формата на стажове

staj-1

Европалати предлагат до 2020 г. половината от всички програми за професионално обучение да бъдат под формата на стажове. Инициативата бе разгледана на заседание на Европалати в Брюксел, в което участва и зам.-председателят на БТПП Георги Стоев.

Разяснявайки предложението на срещата в Брюксел, зам.-председателят на Европалати Марта Шулц посочи, че въпреки почти тригодишния ангажимент от страна на държавите-членки на ЕС да увеличат значително броя на стажовете, е налице слаб напредък. Ето защо, ние от Европалати искаме да видим, че се полагат усилия. Подобряването на качеството и количеството на стажовете на територията на ЕС е от решаващо значение за справяне с младежката безработица и за способността ни да се развиваме, подчерта Марта Шулц.

В момента само един от четирима студенти по професионално обучение преминават през стажуване, при което голяма част от обучението преминава в бизнеса. Тази цифра е твърде ниска, особено като се има предвид, че стажантските програми са известни с високата си пригодност за заетост до 80%. Стажовете водят до придобиване на умения на средно ниво, и ще продължават да съставляват 46% от работните места през 2020 г., особено в малките и средни предприятия.

Предложената водеща инициатива ще допринесе особено за изграждането на специфичните Препоръки по програма Европа 2020, работата на организацията Cedefop, Европейския алианс за стаж и програмата Еразъм плюс.

Търговско-промишлените палати имат ключова роля за повишаването на професионалните умения. По данни на Европалати всяка година 1,8 млн. души получават професионална квалификация от Палатите; 80% от Палатите участват в образование и обучение; 600 000 стажове са пряко управлявани от Палатите; 48% от Палатите предоставят първоначално или продължаващо професионално образование и обучение; 92% от Палатите предоставят обучение по предприемачество.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.