Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | April 22, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Европалати предлагат до 2020 г. половината от програмите за професионално обучение да бъдат под формата на стажове

Европалати предлагат до 2020 г. половината от програмите за професионално обучение да бъдат под формата на стажове
Petya Dimitrova

Европалати предлагат до 2020 г. половината от всички програми за професионално обучение да бъдат под формата на стажове. Инициативата бе разгледана на заседание на Европалати в Брюксел, в което участва и зам.-председателят на БТПП Георги Стоев.

Разяснявайки предложението на срещата в Брюксел, зам.-председателят на Европалати Марта Шулц посочи, че въпреки почти тригодишния ангажимент от страна на държавите-членки на ЕС да увеличат значително броя на стажовете, е налице слаб напредък. Ето защо, ние от Европалати искаме да видим, че се полагат усилия. Подобряването на качеството и количеството на стажовете на територията на ЕС е от решаващо значение за справяне с младежката безработица и за способността ни да се развиваме, подчерта Марта Шулц.

В момента само един от четирима студенти по професионално обучение преминават през стажуване, при което голяма част от обучението преминава в бизнеса. Тази цифра е твърде ниска, особено като се има предвид, че стажантските програми са известни с високата си пригодност за заетост до 80%. Стажовете водят до придобиване на умения на средно ниво, и ще продължават да съставляват 46% от работните места през 2020 г., особено в малките и средни предприятия.

Предложената водеща инициатива ще допринесе особено за изграждането на специфичните Препоръки по програма Европа 2020, работата на организацията Cedefop, Европейския алианс за стаж и програмата Еразъм плюс.

Търговско-промишлените палати имат ключова роля за повишаването на професионалните умения. По данни на Европалати всяка година 1,8 млн. души получават професионална квалификация от Палатите; 80% от Палатите участват в образование и обучение; 600 000 стажове са пряко управлявани от Палатите; 48% от Палатите предоставят първоначално или продължаващо професионално образование и обучение; 92% от Палатите предоставят обучение по предприемачество.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.