Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | April 22, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Държавна стратегия ще бори фалитите на малкия бизнес

Държавна стратегия ще бори фалитите на малкия бизнес
ENTERPRISE

Кабинетът прие Национална стратегия за насърчаване на малките и средните предприятия 2014-2020 г., целяща да ограничи масовите фалити на малки и средни бизнеси. Мерките, предвидени в стратегическия документ, бяха представени вицепремиера по икономическото развитие Даниела Бобева на пресконференция след правителственото заседание в срядаот

Вицепремиерът цитира данни на НАП, според които През 2012 г. по данни на НАП 136 000 фирми са подали данъчни декларации, че не извършват никаква дейност“, изтъкна вицепремиерът. Тя допълни, че малките и средни фирми са един от основните източници на нарасналата през последните години безработица.

Ето защо, в стратегията се предвижда ускоряване на процедурите и гарантиране на закриването на фалирал бизнес в рамките на една календарна година. Друг акцент е ликвидирането на необоснованите закъснения за плащания по обществени поръчки или съкращаване на закъсненията до максимум една седмица. Увеличават се и средствата по европейските фондове, предназначени за технологичен трансфер.

„Това е част от приоритета в програмата на правителството за насърчаване на иновативността. Тук ще търсим синергия между Иновационния фонд и европейските програми“, обясни вицепремиерът по икономическото развитие.

Като друг акцент в стратегията Бобева отбеляза инициативите в областта на кредитната медиация и предоставянето на консултации на малките и средни фирми. По думите й, един от големите проблеми на малкия и среден бизнес е ограниченото или отсъстващо предоставяне от страна на държавата на услуги за малките и средни предприятия, включително консултиране и информационно подпомагане“. В тази връзка, на свръхзадлъжнели малки и средни фирми ше се предоставят финансови консултации на свръхзадлъжнели малки и средни фирми.

Друг аспект на стратегията е свързан със стимулирането на износа от страна на малки и средни предприятия. В тази насока се предвижда да се намали с около 15% разходът за получаване на документи за износ. Също така ще се облекчат процедурите и критериите за достъп на малките и средни предприятия до продуктите на Българската агенция за експортно застраховане. Предвидени са мерки за насърчаване на онлайн търговията, както и стимулиране на кооперирането между малки и средни предприятия с цел иновации и износ.

Стратегията ще се реализира чрез едногодишни планове за действие, заяви вицепремиерът. „През февруари ще бъде готов планът за настоящата година, като повечето от мерките, които ще влязат в него, вече се изпълняват“, коментира тя.

По отношение на намаляването на административна тежест Бобева напомни, че първият пакет от мерки беше приет още през септември, а вторият – през октомври. „Третият пакет вече е качен на страницата strategy.bg за обществено обсъждане. Основната част от мерките в него облекчават процедури в областта на проектирането и строителството. Голяма част от мерките са по инициатива на Министерството на инвестиционното проектиране, общините и областните управители“, обясни вицепремиерът.

От Министерският съвет прие съобшиха и за приемането на изменения в Закона за туризма в подкрепа на малкия и среден бизнес, чието гласуване в парламента предстои. Например, предвижда се собствениците на къщи за гости вече да могат да предлагат на посетителите си домашно приготвени храни. До момента това им беше забранено като те бяха задължени да ползват продукти от лицензирани магазини, а не произведени в домашните им стопанства. С промените отпада звездната категоризация на заведенията за хранене и развлечения. Тази разпоредба ще влезе в сила от началото на 2015г.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.