Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | November 26, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Държавата отпусна близо четвърт милион лева за унищожаване на рибарски кораби

Държавата отпусна близо четвърт милион лева за унищожаване на рибарски кораби
ENTERPRISE

Държавен фонд „Земеделие” изплати общо 236 093 лв. компенсации на собствениците на 5 рибарски кораба за нарязването на лодките на скрап. Средствата са осигурени по мярка  „Публична помощ за постоянно прекратяване на риболовни дейности” на Оперативната програма за развитие на сектор „Рибарство” (ОПРСР), съобщават от фонда.

Безвъзмездната помощ се дава като премия на собственици на излезли от употреба риболовни кораби.  По мярката се финансират дейности за прекратяване на стопанския риболов, извършван в акваторията на Черно море. Корабите са нарязани на скрап от лицензирана компания за търговия с отпадъци, с която собствениците имат сключени договори.

Мярка 1.1 има компенсаторен характер и се финансира от Европейския фонд за рибарство (ЕФР) и националния бюджет в съотношение 85% към 15%. Премиите могат да бъдат до 100% от стойността на проекта и се отпускат за кораби, които са на не по-малко от 10 години. Изплащането на безвъзмездната финансова помощ е еднократно за един риболовен кораб за целия програмен период.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.