До месец ще бъдат оценени проектите за зелени инвестиции на големи компании

IMG00037-20120518-114611-1

До месец приключва оценката на проектите по процедурата за инвестиции в зелена индустрия на стойност 40 млн. евро., която финансира мерки за повишаване на енергийната ефективност в големите предприятия. Това съобщи зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Жулиета Хубенова по време на ден на отворените врати в „Дунапак – Родина“ – Пловдив. Тя подчерта още, че подадените проектни предложения за повишаване на енергийната ефективност са надвишили близо два пъти отделените средства, което според нея е свидетелство за огромния интерес на бизнеса към подобни мерки.

Жулиета Хубенова представи част от процедурите по ОП „Конкурентоспособност“, насочени към стимулиране на устойчив и интелигентен растеж, който, по думите й, е основен приоритет на икономическото ведомство. Един от основните бъдещи проекти в тази насока, които ще се финансират с евросредства, е за изграждане на технологичен парк в столицата – „София тех парк“. Целта на инициативата е да събере на едно място научните разработки с потенциал за пазарна реализация, компаниите, които ще ги внедряват и институциите, които могат да финансират този процес. Инициативата ще бъде финансирана с 50 млн. евро от ОП „Конкурентоспособност“. В момента съвместно с европейската програма Джаспърс се изработва детайлизирана визия за бъдещата специализация на технопарка. Предстои да бъде създадена и държавна компания, която ще бъде бенефициент на средствата от ЕС.

По-рано през седмицата президентът Росен Плевнелиев представи идеята за технологичния парк пред водещи американски компании, сред които са HP, Cisco и Google. Той им предложи да станат партньори както при разработката на концепцията, така и при самата реализация на проекта. Президентът гарантира още, че терен за парка вече е осигурен, като за целта ще бъде отдаден имот на военното министерство. Очаква се технологичният комплекс да отвори врати през 2012 г.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.