Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | May 25, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Дефицит на 150 000 работещи в българската икономика

Дефицит на 150 000 работещи в българската икономика
Petya Dimitrova

Дефицитът на работещи в българската икономика се изчислява между 120 000 и 150 000 души. За това е необходим внос на работници - от българската диаспора, филипинци или виетнамци. При всички случаи можем да бъдем успешни на пазари, на които възнагражденията са по-ниски отколкото в България. Това обясни в предаването "Лице в лице" по bTV Радосвет Радев, председател на Българската стопанска камара.

"Изправени сме пред срив на чуждите инвестиции, според Радосвет Радев. ""Аджибадем" напуска страната, "Метро" също преразглежда позициите си в България. Имаме едно "знаме", с което привличаме - това е плоският данък, както и образована и квалифицирана работна ръка и ниските възнаграждения. Това обаче вече не е вярно. Възнагражденията в България нарастват, и то значително. Работната ръка също не е толкова квалифицирана", обясни Радосвет Радев.

"Ще се внедряват агенти на ДАНС в стопанските структури - тези които са предприемачи, ще спрат да назначават нови хора, защото ще мислят, че са агенти", коментира Радев, цитиран от econ.bg.

В следващите от 3 до 5 години от Украйна и от Молдова да бъдат привлечени 150 хиляди работници от българската диаспора. Това е намерение, заложено  в разработвана от КНСБ и работодателски организации демографска програма. Така ще се запълни недостигът на работна ръка и ще се оживят западащи села, отбеляза наскоро президентът на КНСБ Пламен Димитров

По думите му правителството и синдикатите са направили "съглашение" да вдигнат максималния осигурителен доход от 2600 на 3000 лева. Платецът на това нещо отсъства от сбирката, посочи Радев.

"Така се увеличава разходът за работодателя - някой прави сметката на друго място, на вас ви я носят само, за да я платите", изтъкна той. Радосвет Радев съобщи, че Асоциацията на българските работодатели обмисля позиция по повод това решение.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.