Време е за нов бизнес

businesspeople21

„Един от нашите ментори, предприемач от Словения, работел заедно с екипа си по тяхната бизнес идея, но процесът не вървял. Те осъзнали, че нещата няма да се получат по този начин, събрали багажа си и решили да продължат реализацията на проекта си в Силициевата долина. След като няколко месеца си пиели кафето в едно и също заведение, при тях седнал местен инвеститор и ги попитал кои са и какво правят. Това е решаващият момент, в който трябва да си приготвил много добра история“. Тази случка сподели пред ENTERPRISE Ивайло Симов, един от основателите на фонда за дялово финансиране Eleven. Добрата новина за българските млади предприемачи, които имат своята иновативна бизнес идея е,  че поне в близките 3 години няма да им се наложи да пътуват до другия край на света, за да търсят начин да я реализират. Причината е, че до 2015 г. два управляващи фонда у нас - Eleven и Launchub – ще разпределят общо 21 млн. евро за започване на нов бизнес и последващо финансиране. Към момента работата в двата фонда вече е в разгара си, и както изглежда, креативните хора в България и региона могат да очакват едно интересно лято и още по-вълнуваща есен, когато най-талантливите от тях ще започнат работа по своите бизнес проекти.

България – регионален център за предприемачество и иновации?

Доскоро подобно твърдение би звучало абсурдно, особено предвид факта, че страната ни е  на дъното на ЕС по степен на развитие на иновациите и интеграцията им в бизнес средата. Целта на новия фонд за започване на бизнес и последващо развитие (Acceleration and Seed Fund) за 21 млн.евро - инвестиция на Европейския инвестиционен фонд в рамките на инициативата JEREMIE – е коренно да промени предприемаческата екосистема у нас. Нещо повече, програмата действа на регионално и международно равнище, като единственото условие е желаещите да се възползват от средствата да регистрират новата си фирма у нас.

„Концепцията и структурата на инструмента, който оперира в България е уникален за всички страни членки, които въвеждат финансови инструменти по линия на инициативата JEREMIE. Въпреки това сходни инструменти, насочени изключително към стартиращи и иновативни предприемачи има в Балтийските страни“, коментираха експерти от местното представителство на Европейския инвестиционен фонд. По думите им страната ни е единствената в ЕС, чиято стратегия по JEREMIE предвижда използването на набор от капиталови инструменти адресирани към всички етапи от жизнения цикъл на дадено предприятие - фонд за рисков капитал за предприятията в ранни етапи от развитието им, както и фонд растеж и мецанин фонд, насочени към предприятия в по-зряла фаза, които търсят възможности за разширяване на бизнеса си.

„Напълно вярваме, че с наличието на този инструмент, традициите ни в сектора на ИКТ и добрите условия за стартиране и опериране на бизнес от гледна точка на разходи, са сериозна предпоставка за позициониране на България като притегателно място за предприемачите от региона“, посочиха още от ЕИФ.

Такава цел са си поставили и самите фонд мениджъри, селектирани от евроекспертите поради своите висококвалифицирани екипи, партньорствата им с международни организации, активни в сферата на предприемачеството, изготвените инвестиционни стратегии и ангажимента им за реализация на проектите. „Нашата цел е да сложим България на картата като център за предприемачество и иновации – за региона тя да стане това, което е Лондон, това, в което се превръща Берлин“, обяснява Дилян Димитров от Eleven.

От старта към развитието или право на избор

Фокусираният върху компаниите в стартираща фаза (акселерация) фонд за дялово финансиране Eleven управлява общо 12 млн. евро, 8 от които са заделени изцяло за подпомагане на младите предприемачи от самия им бизнес старт. Очаква се инвестицията в една компания от портфейла на фонда да бъде между 25 хил. и 200 хил. евро. За тази своя дейност Eleven е привлякъл като свои партньори Google и Springboard. Springboard е базиран в Лондон акселератор за стартиращи предприемачи, който предоставя първоначално финансиране и програма за менторство. От своя страна, другият управляващ фонд, Launch Hub, разполагащ с портфейл от 9 млн. евро, е заделил 6 от тях за финансиране на компании с вече стартирани бизнес идеи, които обаче се нуждаят от средства за развитие. Дяловото финансиране варира между 30 и 200 хил. евро, в зависимост от етапа на еволюцията на компанията. Екипът на Launch Hub, който ще финансира най-вече проекти в облстта на информационните технологии, работи с не по-малко авторитетни партньори – най-големият фонд за предоставяне на първоначално финансиране и програма за менторство в Европа – Seed Camp, както и с института за предприемачество на Cisco в България.

Макар и Eleven и Launchub да таргетират бизнеси в различни фази от развитието си и в различни сектори, екипите им са категорични, че конкренти правила на играта няма и са готови да подкрепят всеки млад тим, впечатлил ги с качеството и идеята си. Това означава, че и кандидатите ще могат да се пробват да потърсят съдействие и по двете линии, което им предоставя повече шансове за успех, както и право на избор на предпочитания мениджър. И двата фонда вече отвориха своите първи прозорци за онлайн подаване на кандидатури, като процесът ще приключи на 1 юли, а избраните да влязат в акселератора креативни екипи ще започнат работа през есента.

Търси се...

„Нямаме някакъв стандартизиран модел, който да определя избора ни. Няма критерии, които имат по-голяма тежест, например. В общи линии разчитаме на това, че знаем какво правим и можем да изберем най-добрите екипи. Това, което искаме, е да видим екип с доказана обща история и динамика, както и наличие на талант на хората в екипа да докарат една идея до по-развит етап, без да имат нужда от подкрепа от външни експерти или фрийлансъри. Ще трябва също така да се убедим, че те смело таргетират голям пазар, а не заявяват, че целта им е 0.5% от българския пазар. За нас това не е достатъчно“, категоричен е Дилян Димитров. „Нямаме точкова система за определяне на успешните кандидати!“, допълва го неговия колега Ивайло Симов.

От Eleven уточняват, че не се концентрират само в ИТ сферата, и че при тях вече идват много проекти в областта на зелените технологии, образованието, услугите. Все пак, всички те по някакъв начин са обвързани с информационните технологии. „За да  може една идея да стане наистина голяма, ти или трябва да направиш Mc Donald's и да имаш физическа локация във всяка точка от света, или да си създадеш онлайн бизнес, който да ти позволи да си глобален, без да си във всеки един град“, обяснват мениджърите. Затова и те предвиждат, че около 80% от финансираните идеи ще бъдат в областта на ИТ не заради характера на инструмента, а защото бизнес средата е такава.

За Любен Белов, съосновател на Launch Hub, а преди години – на най-успешния български интернет портал Нет Инфо, ключов фактор за успеха на една кандидатура е екипа. „Преди всичко водещ фактор е екипа – ние ще оценяваме сплотеността му, съвместния опит на членовете, тяхната ангажираност и експертиза. Ние вярваме, че именно екипа е най-важен, тъй като така или иначе идеите, с течение на времето, търпят развитие.“, уверен е инвеститорът. „Фокусът ни е върху ИТ разработките - мобилен интернет, електронна търговия, мобилни приложения, др.“, обяснява още той.

Какво се случва след това

Процесът по селекция на първата вълна от финалисти в двата фонда е сходен – онлайн кандидатура – първоначален филтър – срещи с български и международни ментори за рафиниране на идеите – лични и онлайн интервюта – и т. нар. „Elevator Pitch” или кратка презентация пред инвеситицонен комитет. Одобрените след тази фаза ще могат да започнат работа по проектите си през есента, като Eleven предвижда да подкрепи между 10 и 12 тима, а Lauch Hub – между 8 и 12.

За акселерация от Eleven отделят първоначално финансиране от 25 хил. евро срещу 8% от компанията, което може да бъде последвано от повторна инвестиция в същия размер   и евентуален сийд капитал от 150 хил евро (срещу 30-40% дял). От фонда прогнозират достъп до финансиране да получат около  200 екипа, около 70 от тях да минат към втората фаза на акселерация, а до сийд да стигнат едва около 20-30. Launch Hub ще подкрепят успешните екипи с до 30 хил. евро за акселерация срещу 8-10% от компанията и с до 200 хил. евро за развитие на бизнеса срещу максимум 49% дял.

„Парите отиват при компаниите още на първия ден, и те са свободни да ги разпределят, както поискат. Често ни питат дали следим за какво се харчат средствата, но истината е, че ние сме 8-процентов акционер в една компания и нямаме кой знае какъв контрол върху това какво точно прави екипът. Имаме контрол обаче върху това дали да отпуснем следващите 25 хил., и дали да не сложим някоя компания в ‘черния списък’, тъй като и това е възможно“, коментира Дилян Димитров. Той препоръчва на екипите да бъдат предпазливи и „на диета“ с отпуснатите им пари, тъй като те са достатъчни за разработката на първоначална версия на продукт и или услуга. В този смисъл, дори и да не получат повторно финансиране, компаниите ще могат да разчитат на съдействието на фонд мениджъра за намирането на последващи инвестиции, включително и от играчи от Лондон и Силициевата долина. Не е изключено и компаниите да се върнат с подобрена идея и да получат средства направо за сийд фазата на проекта.

И двата фонда осигуряват подкрепа на екипите в областта на административните и правни въпроси, счетоводството, както и достъп до големите им мрежи от ментори във всякакви сфери от бизнеса. Така предприемачите могат да се концентрират изцяло върху разработката на идеята си, без да се притесняват от липсата на средства или еспертиза. Подходът към работата обаче е различен – от Eleven ще съберат всички екипи да работят на едно място, докато Launch Hub ще предлафат офис място само по необходимост.

„Всички финансирани екипи ще работят под един покрив, с което се цели на едно място да бъдат събрани креативни хора, като още през първите седмици е възможно да се постигне синергия между екипите. По този начин ние също ще имаме много по-близък поглед върху работата им и ще можем постоянно да им съдействаме. Така по-лесно ще се осъществява и контакта менторската мрежа“, смята Михаела Дамянова от Eleven. Любен Белов обаче е на друго мнение: „Категорично ние вярваме в силата на екипите и сме убедени, че сме по-скоро съветници, а не движеща сила, и не искаме да задаваме техния дневен ред. Нашата работа е сме направили правилната преценка в началото, да сме открили правилните екипи, а не после да се опитваме да ги променяме“.

*Статията е от новия брой на сп. ENTERPRISE  за м. юни-юли, който можете да откриете в бензиностанциите OMV и Лукойл, а от следващата седмица, и по реповете.

Автор: Мария Черешева

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.