Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | April 24, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Бюджет 2019 мина на второ четене в комисията по бюджет и финанси

Бюджет 2019 мина на второ четене в комисията по бюджет и финанси
Petya Dimitrova

От следващата година фермери и тютюнопроизводители ще се осигуряват на минимум 400 лева вместо сегашните 350 лева. Това реши комисията по бюджет и финанси в парламента като промени в бюджета на държавното обществено осигуряване. Депутатите в комисията одобриха и държавния бюджет.
Предвижда се от 2019 година максималният осигурителен доход да се вдигне от 2600 на 3000 лева. Минималната работна заплата ще се повиши до 560 лева. От юли 2019 година пенсиите ще се увеличат с 5,7 на сто, според сметките на правителството. От средата на годината таванът на пенсиите ще се повиши от 910 на 1200 лева, съобщава Дарик.

Вече пенсионирали се служители няма да могат да работят в държавната администрация. Заради новия механизъм, по който ще се предоставя изравнителна субсидия, 19 общини няма да получат такава през 2019 г., уточни Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия.

„Общините, които имат собствени приходи - данъчни и неданъчни, на жител население повече от 120 процента от средното за страната, означава, че има достатъчно собствени приходи и не е нужно да получава допълнително изравнителна субсидия. Там попадата не само големите общини. Там попадат и общини, които има курорти, със сериозно строителство, такива с големи производствени предприятия, които също носят сериозни приходи“, каза Стоянова.

С 20 процента ще скочат възнагражденията на учителите, според предложенията на управляващите.

Държавата възнамерява да изтегли нов дълг, който ще използва за покриване на стари задължения. Парите за майчинство през втората година остават замразени в размер на 380 лева. Допълнително ще бъдат отпуснати 150 милиона лева за децата с увреждания.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.