Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | April 22, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Български приложения за отглеждане на птици и зеленчуков парник на Луната отиват на световно състезание на НАСА

Български приложения за отглеждане на птици и зеленчуков парник на Луната отиват на световно състезание на НАСА
ENTERPRISE

Екип от шестима студенти и софтуени разработчици е българският победител в световното технологично състезание на НАСА „Space Apps Challenge“, което се проведе на 20 и 21 април в Академията на „Телерик“ в София. Участниците създадоха технологично решение за отглеждане на пилета, което улеснява грижата за животните и позволява на хората да произвеждат свои биопродукти, съобщиха организаторите на конкурса.

Първите два екипа в България ще се включат в глобалната надпревара на НАСА и ще се състезават с най-добрите проекти от над 90 държави на финалите през юни 2013 г.

В класиралият се на първо място участваха Кирил Николов, Павел Колев и Атанас Керанов, възпитаници на Софтуерната академия на „Телерик“, Иван Жеков - софтуерен разработчик и Стоян Стоянов - дизайнер. Второто място отиде при проект за парник за отглеждане на пресни зеленчуци по време на мисии на Луната. Решението бе разработено от учениците от Бургас Димитър Иванов, Мартин Куванджиев и Стоян Димитров.

Победителите от глобалния финал на НАСА през м. юни ще имат възможност да присъстват на изстрелването на космическата станция MAVEN през ноември 2013 г., както и ще получат практически урок за летене в космоса.

48-часовият хакатон на НАСА, който се провежда за първи път в България, близо 100 участници, разпределени в 20 екипа. Всеки от тях разработи и представи технологично решение с отворен код на глобален проблем, свързан с живота на Земята и развитието на изследователските мисии на НАСА.

Сред глобалните предизвикателства, по които екипите работиха, са разработване на решение за следене времето на Марс, симулация за индустрията на Луната, разработване на платформа с отворен код за управление на въздушния трафик, визуализация на данни за възобновяеми източници.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.