Български приложения за отглеждане на птици и зеленчуков парник на Луната отиват на световно състезание на НАСА

ekipi

Екип от шестима студенти и софтуени разработчици е българският победител в световното технологично състезание на НАСА „Space Apps Challenge“, което се проведе на 20 и 21 април в Академията на „Телерик“ в София. Участниците създадоха технологично решение за отглеждане на пилета, което улеснява грижата за животните и позволява на хората да произвеждат свои биопродукти, съобщиха организаторите на конкурса.

Първите два екипа в България ще се включат в глобалната надпревара на НАСА и ще се състезават с най-добрите проекти от над 90 държави на финалите през юни 2013 г.

В класиралият се на първо място участваха Кирил Николов, Павел Колев и Атанас Керанов, възпитаници на Софтуерната академия на „Телерик“, Иван Жеков - софтуерен разработчик и Стоян Стоянов - дизайнер. Второто място отиде при проект за парник за отглеждане на пресни зеленчуци по време на мисии на Луната. Решението бе разработено от учениците от Бургас Димитър Иванов, Мартин Куванджиев и Стоян Димитров.

Победителите от глобалния финал на НАСА през м. юни ще имат възможност да присъстват на изстрелването на космическата станция MAVEN през ноември 2013 г., както и ще получат практически урок за летене в космоса.

48-часовият хакатон на НАСА, който се провежда за първи път в България, близо 100 участници, разпределени в 20 екипа. Всеки от тях разработи и представи технологично решение с отворен код на глобален проблем, свързан с живота на Земята и развитието на изследователските мисии на НАСА.

Сред глобалните предизвикателства, по които екипите работиха, са разработване на решение за следене времето на Марс, симулация за индустрията на Луната, разработване на платформа с отворен код за управление на въздушния трафик, визуализация на данни за възобновяеми източници.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.