България получава ресор "Иновации и младеж" в новата Европейска комисия

Maria-Gabriel-EP

България получава ресор "Иновации и младеж" в състава на новата Европейска комисия. Той ще бъде оглавен от българския еврокомисар Мария Габриел, която бе член и на предишната ЕК. Тогава нейната отговорност беше „Цифрова икономика и цифрово общество”. Това обяви новият председател на ЕК Урсула фон дер Лайен, която представи състава на новата Комисия.

За свои заместници Фон дер Лайен обяви бившия холандски външен министър Франс Тимерманс, който бе зам.-председател и в предишната Еврокомисия и досегашния еврокомисар по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер. Тимерманс също така ще координира работата по Европейския зелен пакт. Той ще отговаря и за политиката за борба с изменението на климата със съдействието на Генерална дирекция „Действия по климата“. Вестагер пък ще координира цялата програма за подготвеност на Европа за цифровата ера и ще бъде комисар по въпросите на конкуренцията с подкрепата на Генерална дирекция "Конкуренция".

Ето кои са останалите членове на новата Европейска комисия:

Другите зам.-председатели на Комисията:
Жозеп Борел (Испания): върховен представител на ЕС по външната политика и политика и сигурността , „По-силна Европа на световната сцена“;
Вера Йоурова, (Чешка република) ще отговаря за ресор „Ценности и прозрачност“;
Маргаритис Схинас (Гърция) ще отговаря за портфолио „Съхраняване на европейския ни начин на живот“;
Марош Шефчович (Словакия) ще отговаря за „Междуинституционални отношения и перспективи“;
Дубравка Шуица (Хърватия) ще отговаря за „Демокрация и демография“.

Останалите европейски комисари са:
Йоханес Хан (Австрия) ще отговаря за ресор „Бюджет и администрация“ и ще се отчита пряко пред председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен. В качеството си на дългогодишен член на колегиума той разбира значението на създаването на модерна администрация.
Дидие Рейндерс (Белгия), който е адвокат по професия, е бивш национален министър на финансите, министър на външните работи и европейските въпроси и министър на отбраната с богат опит. В новата Комисия той ще отговаря за ресор „Правосъдие“ (включително по въпросите за върховенството на закона).
Мария Габриел (България) е настоящ европейски комисар. Тя работи всеотдайно и енергично по ресора на цифровите технологии и сега преминава към създаването на нови перспективи за младото поколение (ресор „Иновации и младеж“).
Стела Кириaкидес (Кипър) е медицински психолог с дългогодишен опит в областта на социалните въпроси, здравеопазването и профилактиката на раковите заболявания. Тя ще ръководи ресор „Здравеопазване“.
Кадри Симсон (Естония) е дългогодишен член на естонския парламент и министър на икономиката и инфраструктурата. Тя ще отговаря за ресор „Енергетика“.
Юта Урпилайнен (Финландия) е била не само министър на финансите и дългогодишен член на комисията по външни работи на финландския парламент, но е работила и като специален пратеник в Етиопия. Тя ще поеме отговорността за ресор „Международни партньорства“.
Силви Гулар (Франция), която е бивш член на Европейския парламент, е твърдо ангажирана и убедена европейка. Като комисар за ресора „Вътрешен пазар“ тя ще ръководи работата ни в областта на индустриалната политика и ще насърчава цифровия единен пазар. Тя ще отговаря и за новата Генерална дирекция „Отбранителна промишленост и космическо пространство“.
Ласло Трочани (Унгария) е бившият министър на правосъдието на Унгария. Той ще ръководи ресор „Съседство и разширяване“.
Фил Хоган (Ирландия) — действащият комисар по въпросите на селското стопанство, ще допринесе с опита си в новата Комисия в ресор „Търговия“.
Паоло Джентилони (Италия) — бивш италиански министър-председател и министър на външните работи, ще сподели големия си опит в ресор „Икономика“.
Виргиниюс Синкявичюс (Литва) — министър на икономиката и иновациите на Литва, ще отговаря за „Околна среда и океани“.
Никола Шмит (Люксембург) идва с опита си от Европейския парламент и прослуженото време като национален министър на заетостта и труда и сега ще отговаря за ресор „Работни места“.
Хелена Дали (Малта) е посветила своя политически живот на равнопоставеността в качеството си на министър на социалния диалог, потребителските въпроси и гражданските свободи, а също и като министър на европейските въпроси и равнопоставеността. Тя ще ръководи ресор „Равнопоставеност“.
Януш Войчеховски (Полша) е дългогодишен член на Европейския парламент, участващ в комисията по земеделие, и понастоящем е член на Европейската сметна палата. Той ще отговаря за ресор „Земеделие“.
Елиза Ферейра (Португалия) понастоящем е заместник-управител на Banco de Portugal. В продължение на много години е член на Европейския парламент и е била министър на планирането и министър на околната среда на Португалия. Тя ще ръководи ресор „Сближаване и реформи“.
Рована Плумб (Румъния) е член на Европейския парламент (заместник-председател на Групата на социалдемократите) и е бивш национален министър на околната среда и изменението на климата, министър на труда, министър на европейските фондове, министър на образованието и министър на транспорта. Тя ще отговаря за ресор „Транспорт“.
Янез Ленарчич (Словения) е словенски дипломат. Той е бил държавен секретар по европейските въпроси и в продължение на няколко години е работил в тясно сътрудничество с Организацията на обединените нации, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и Европейския съюз. Той ще отговаря за ресор „Управление при кризи“.
Илва Йохансон (Швеция) е национален министър на заетостта, но също така бивш министър на училищата и министър на здравеопазването и грижите за възрастните и член на шведския парламент. Тя е също така високо ценен експерт в областта на заетостта, интеграцията, здравеопазването и благосъстоянието. Тя ще ръководи ресор „Вътрешни работи“.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.