Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | March 20, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Българите инвестират под 10% от спестяванията си в ценни книжа

Българите инвестират под 10% от спестяванията си в ценни книжа
Petya Dimitrova

Българите инвестират по-малко от 10% от спестяванията си в ценни книжа. За сравнение делът на инвестициите на европейците в такива инструменти надхвърля 30%.

При ниските лихви по депозитите вариантът за инвестиции, който повечето търсят, са имотите. Но когато парите не са достатъчни за мащабна сделка и все пак не са за пренебрегване, алтернатива са именно ценните книжа, казва Георги Български от фондовата борса, цитиран от БНР.

Според него това, което е важно да се вземе предвид, е доходността, която целим да постигнем. Възможностите на съответното физическо лице да поеме риск, времеви хоризонт, данъчен режим, ликвидни ограничения, допълни той.

Български съветва тези инвестиции да се правят със съдействието на инвестиционен консултант, защото българинът не се отличава нито с достатъчно финансова култура, нито с финансова дисциплина.

По думите му страхът е сред основните фактори, които ни спират от участие на фондовия пазар. Затова е много важно да не се слагат всички яйца в една кошница, да се разпределя рискът в различни типове и в различни инструменти и да се инвестира на капиталов пазар тази част от спестяванията, с която сме готови да се разделим, казва експертът.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.