Биопроизводители заплашват с протести заради неизплатени субсидии

eu-funds-5

Биопроизводителите подготвят протест пред Министерството на земеделието. Причината е, че голяма част от тях не са получили европейските средства, които им се полагат по Програмата за развитие на селските райони, съобщи БНР. От Националната биоасоциация обявиха, че според тях чиновниците носят вина за липсата на средства и Министерството на земеделието е съучастник в източването на европейски пари.

Три са европейските мерки, по които се финансира биопроизводството, припомня председателят на биоасоциацията Слави Трифонов. Две от тях са в новия програмен период.

Той припомня, че след множеството протести с ведомството е било постигнато споразумение, според което само сертифицираните биологични производители да имат право да кандидатстват под условие – ако има пари. Всички нови биопроизводители нямат право да кандидатстват.

Всички биопроизводители, които бяха принудени да подпишат декларация под условие, преди няколко дена получихме писмо от Държавен фонд "Земеделие", че няма да им бъдат изплатени агроекологичните и биологичните плащания по тези 3 мерки за 2017 година, съобщи Трифонов.

"Сега установихме, че през тази една година от страна на Министерството не са си мръднали пръста да осигурят средства по тези 3 мерки", коментира той пред държавното радио.

Според него тази ситуация ще откаже много хора да произвеждат чиста продукция.

"Това е според нас груба грешка, тъй като един биопроизводител се създава много трудно и струва много пари. Средствата, които заплащат биопроизводителите за биосертификати, са много големи. Целият ресурс, вложен досега за създаването на един биопроизводител, е изхвърлен на вятъра", изтъква Трифонов.

Според него безмислено се насочват пари по мерки като такива за гъски или за зайци на паша, което е нова мярка. "Някой да е видял как се задържа заек на пасище? Зайците ги няма, парите остават. Това ще бъде новата схема", смята той.

От биоасоциацията се заканват да протестират и да информират Брюксел за проблемите.

Още няма уточнена дата за предстоящите протестни действия.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.