„Астрал Холидейз“, която беше представител на Thomas Cook за България, обяви фалит

more-Pixabay

Туроператорът „Астрал Холидейз“ прекратява дейност и започва процедура по несъстоятелност заради фалита на британската компания Thomas Cook, съобщават от българската туристическа компания.

Процедурата по несъстоятелността ще започне от 7 октомври, понеделник.

„Астрал Холидейз“ беше представител на Thomas Cook за България.

„Това решение е взето след изключително много дискусии, усилия и опити да се осигури финансиране за дружеството. Причините да се стигне до тук са комплексни“, посочва се в съобщение, публикувано на сайта на „Астрал Холидейз“.

Компанията оперира от 24 години на пазара. Ръководството и уверява, че е предприело всички необходими мерки и e изпълнило всички свои задължения във връзка със Закона за туризма за защита на клиентите.

В съобщението се подчертава, че пътуванията на всички клиенти на компанията, които в момента са на почивки и екскурзии, са платени и не съществува опасност от проблеми с полети или отказ за настаняване в хотели, или други туристически услуги. Компанията, обаче, няма да може да осъществи други пътувания след 7 октомври.

Клиенти, закупили само услугата самолетен билет с редовни или нискотарифни авиолинии, ще могат да пътуват, тъй като всички билети са вече закупени и платени от „Астрал Холидейз Интернешънъл“ АД.

Клиенти на компанията, които са внесли депозити или са платили изцяло свои пътувания, ще бъдат обезщетени по силата на закона чрез професионалната застраховка на туроператора.

Пред БНТ Лиляна Арсова, директор на Дирекция "Туристическа политика" към Министерството на туризма, коментира, че в момента в чужбина се намират 51 клиенти на „Астрал Холидейз“. Те са с платени нощувки и полети и почивката им няма да бъде застрашена. Предстоящите пътувания в страната са около 200 и те ще бъдат покрити от застраховката на компанията. Резервиралите почивки за коледните и новогодишни празници ще бъдат обезщетени.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.