Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | November 26, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Турският бизнес оценява България като отворена врата към европейските пазари

Турският бизнес оценява България като отворена врата към европейските пазари
ENTERPRISE

10 милиарда долара са очакваните турски инвестиции в страната ни през следващите 10 години

България предлага много и интересни възможности за турския бизнес – това бе основния извод от проведения в Бургас Българо-турски бизнес форум, организиран от списание ENTERPRISE. Събитието е част от поредицата бизнес форуми MySuccess.bg, представящи добрите практики и създаващо нови и успешни контакти.

Във Форума участваха представители на големи турски и български компании, бизнес организации, правителството и местните власти.

Генералният консул на Турция в Бургас, Ниязи Акйол, сподели че бизнес отношенията между двете страни са изключително ползотворни, тъй като бизнесмените решават проблемите бързо и успешно. Той отбеляза, че в момента турските инвестиции в България са едва около 1 милиард долара от общо 30 милиарда долара турски инвестиции в чужбина, но се надява това да се промени в положителна посока.

Според Еркан Бъчкън, зам.-председател на Турско-българския бизнес съвет, очакваните турски инвестиции в България през следващите 10 години ще нараснат до 10 милиарда долара. Той очерта и проблемните моменти в развитието на бизнеса – недобрите транспортни връзки и регулаторните пречки.

Фикрет Индже, председател на Надзорния съвет на Алкомет АД, даде ценни съвети на турските инвеститори за това как да правят успешен бизнес в България. „Най-ценното за нас са хората, с които работим, и на второ място е подкрепата, която получаваме от правителството“, обяви той. Единственият проблем, който вижда той пред бизнеса, е нарастващата липса на квалифицирани кадри.

„Надяваме се до половин година да превъзмогнем регулаторното забавяне и да дадем зелена светлина за инвестициите", обясни Джейхан Ибрямов, заместник- министър на инвестиционното проектиране. Той добави, че правителството усилено работи за изграждане на ЖП линията Бургас-Малко Търново, като окончателното решение за проекта ще бъде взето до няколко месеца. Ибрямов обяви и новината, че азиатски инвеститор влиза в България с проект за 1,5 милиарда долара и до 3500 работни места.

„Бургас е сред най-динамичните и бързоразвиващи се области. Надяваме се скоро да настигне София, защото определено има всички предпоставки за това”, каза Цанко Иванов, член на Изпълнителния съвет на Българската търговско-промишлена палата. Той покани турските бизнесмени да инвестират в региона и им обеща пълната подкрепа на българските предприемачи и местни власти.

Красимир Стойчев – заместник-кмет на Община Бургас представи конкретни проекти, в които могат да бъдат привлечени турски инвеститори.

В бизнес форума взеха участие и Бюрхан Абазов, заместник- министър на земеделието и храните, Юсеин Мехмед, заместник-областен управител на Бургас, Иво Тодоров, председател на Асоциацията на българските износители, Светослав Младенов, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции.

Picture 1-MySuccess.bg - Bulgaro-turski biznes forum, 3-4.04.2014

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.