Най-значимите инвестиции в България в броя на сп. ENTERPRISE за май-юни

корица_май

За да преодолее анемичния темп на растеж, българската икономика се нуждае от повече инвестиции. Тук трябва да изключим средствата по линия на европейските фондове – абсурд е да се твърди, че сами за себе си те могат да бъдат достатъчно силен двигател на растежа, особено предвид тромавото им усвояване. Необходими са свежи финансови средства от държавата, финансовия сектор, българския бизнес, чуждестранните компании. Каква обаче е реалната картина с инвестициите у нас към настоящия момент и какво можем да очакваме в обозримото бъдеще?

Върху този въпрос се фокусирахме в последния брой на списание ENTERPRISE за м. май-юни 2013 г., който подготвяхме в обстановката на ожесточена предизборна кампания. Ден след изборите на 12 май самото съставяне на правителство изглеждаше почти невъзможна задача, но ето че от 29 май, след серия от виртуозни политически изпълнения,  България има нова изпълнителна власт в лицето на кабинета „Орешарски”.

Този обрат беше посрещнат е ентусиазъм от авторитетните западни медии, които набързо сложиха край на политическата нестабилност в България и дори окичиха новия премиер с прозвището „българския Марио Монти”. Новини, звучащи успокояващо за ушите на международните инвеститори. Сред българското общество, обаче, като че ли не се усеща да е настъпило успокоение – напротив,  то по-скоро със скептицизъм очаква конкретни стъпки за вдигане на доходите и постигане на по-голяма социална справедливост. При това – колкото се може по-бързо. Бизнесът също не вярва на празни обещания и надали новите фирми и работни места ще започнат да никнат като гъби, преди компаниите да се убедят, че правителството води безкомпромисна политика в посока запазване на макроикономическата стабилност, същевременно осигурявайки стимули за растеж.

Ето защо, към днешна дата изглежда все по-малко вероятно през 2013 г. да видим осезаем ръст на инвестициите  - чужди и български (14-20 стр.). Все пак, ясно се очертават два отрасъла, които не се влияят от политическите сътресения в страната и привличат все повече чужди капитали, отваряйки хиляди работни места – аутсорсингът (24-27 стр. ) и автомобилният сектор (28-30 стр.).

Повече за това какво искат, планират и очакват чуждите инвеститори разбрахме от Аника Патберг, анализатор за България, Румъния и Молдова в Германската агенция за търговия и инвестиции (22-23 стр.). Оказва се, че водещите фактори, който отблъскват германските компании от повече инвестиции у нас, са свързани не с недоразвитата инфраструтктура, а с неработещата правосъдна система, липсата на ефективна борба с корупцията и слабо квалифицираната (макар и евтина) работна ръка. Проблеми, които, за съжаление, си остават все толкова болезнени и актуални и на шестата година от членството ни в Европейския съюз.

В предишния ни брой за м. февруари-март подробно дискутирахме недостатъците на образователната ни система, неспособна да даде отговор на нуждите на съвременните компании и съответно да развива иновативния потенциал българския бизнес . Затова в новото ни издание решихме да посветим рубриката ни „Мениджмънт”( стр.40-48) на това, което фирмите могат да направят сами за себе си, а именно да инвестират повече в подходящите обучения на персонала си.

Спряхме се и на най-интересните моменти от Световния мобилен конгрес в Барселона, представени  пред ENTERPRISE от нашия специален кореспондент на водещото технологично събитие. От първо лице научихме и кои са последните иновации в бизнес софтуера на Microsoft, представени на международната конференция Microsoft Dynamics Convergence 2013 в Ню Орлиънс.

*Последният брой на списание ENTERPRISE е на можете да откриете във веригите  на Лукойл и ОМВ, както и по РЕПовете в София.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.