Учат на български имигранти от Русия, Сирия и Казахстан

imigranti-burgas

В Бургас се проведе първата среща по най-новия проект на Община Бургас - "Насърчаване на социално-икономическата активност на имигранти от трети страни на територията на Югоизточен регион". Бенефициент по проекта е Сдружение на общините от Югоизточен регион, а водеща организация е Община Бургас.

На срещата представителите на местната власт - зам.-кметът по Европейски политики и околна среда - Атанаска Николова, и Руска Бояджиева - ръководител на проекта, представиха основните дейности, които ще бъдат изпълнени при реализацията му. Акцент на форума бе дискусията между имигранти от Русия, Сирия и Казахстан, представители на Информационен център за имигранти, ОДМВР, Гранична полиция, Комисия за защита от дискриминацията, омбудсманът на град Бургас - Таньо Атанасов, както и представители на общини от Бургаска област.

Онлайн платформа ще създава подходяща и достъпна среда за гражданска ориентация и интеграция на имигрантите, пребиваващи на територията на общините Бургас, Стара Загора, Ямбол и Сливен, с разработката на модули за виртуално обучение. Подкрепата за осъществяване на тези курсове ще допринесе за успешната интеграция на имигрантите в българското общество.

"Ние не трябва да гледаме на тях като целева, а като активна група, която може да допринесе за развитието Бургас", заяви Атанаска Николова.

Участниците във форума предложиха в онлайн платформата да бъдат включени и текстовете на българските закони, преведени на три езика. Руска Бояджиева обобщи, че интерактивната платформа трябва да бъде като социална мрежа за имигрантските организации, които да могат да разпространяват чрез нея информация и след приключването на проекта. До дни се очаква в сайта на общината и в сайта на Бизнес инкубатор - Бургас, да се публикува анкета, за да може да се събере информация за имигрантите в региона.

"Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Европейския фонд за интеграция на граждани на трети страни, съфинансирана от Европейския съюз. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Интернешънъл Трейнинг Енд Дивелопмънт Център ООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Договарящия орган.”

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.