Становище на Комисията по Eтика в Печатните Медии

Становище на Комисията по етика в печатните медии относно публикация във вестник "7 дни спорт"

СТАНОВИЩЕ

НА КОМИСИЯТА ЗА ЕТИКА В ПЕЧАТНИТЕ МЕДИИ

ОТНОСНО ПУБЛИКУВАНЕТО НА ИНФОРМАЦИЯ, ПОСОЧВАЩА РАСОВАТА, РЕЛИГИОЗНАТА И ЕТНИЧЕСКАТА ПРИНАДЛЕЖНОСТ С ДИСКРИМИНИРАЩ ХАРАКТЕР

Във връзка с получените в Комисията по етика в печатните медии множество писмени реакции и телефонни обаждания, свързани с публикация във вестник „7 дни спорт” на 18.01.2012г., озаглавена „Новите в ЦСКА: Италианец, швед и две чернилки”, според които публикацията, поместени на първа страница, под главата на вестника, има обиден и унизителен характер и представлява форма на дискриминация на расова основа.

Дори и без тези сигнали, Комисията смята, че трябва да се самосезира относно публикацията на в. „7 дни спорт” на 18.01.2012г. и на основание чл. 17, ал. 3 от Правилника за дейността си излезе със свое становище:

Посочената публикация пряко кореспондира с т.2.5.2 от Етичния кодекс: „Няма да посочваме расовата, религиозната, етническата принадлежност, сексуалната ориентация, умственото или физическото състояние, ако тези факти нямат съществено значение за смисъла на информацията”.
Комисията смята, че т.2 .5.2 е нарушен и са използвани обидни квалификации при посочването на расовата принадлежност на футболистите с негативен характер.
Комисията взе решение , че е нарушен Етичния кодекс на българските медии /т.2.5.2 / и като изразява неодобрението си налага „порицание” към поведението на вестника.
Комисията обръща внимание, че разпространението на такъв вид квалификации от медиите е унизителна и дискриминационна и противоречи на добрите практики в медиите и препоръчва на вестник „7 дни спорт” да поднесе извинение на засегнатите в тази публикация.

Препоръчва на всички печатни издания да спазват Етичния кодекс на българските медии, да спазват принципите и ценностите на европейските документи, като и се избягват проявите на пряка и непряка дискриминация, основана на пол, раса, народност, етническа принадлежност, човешки геном, гражданство, произход, религия или вяра, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично или обществено положение, увреждане, възраст, сексуална ориентация, семейно положение, имуществено състояние или на всякакви други признаци, установени в закон или в международен договор, по който Република България е страна. Медиите трябва да имат професионалното съзнание, че са призвани да допринасят за плурализма на мнения и утвърждават демократичните и културни ценности на гражданското общество.

Настоящото становище да бъде изпратено до вестник „7 дни спорт” и всички медии,

подписали Етичния кодекс на българските медии и да бъде публикувано на интернет-страницата на Националния съвет за журналистическа етика.

КОМИСИЯ ЗА ЕТИКА В ПЕЧАТА

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.