Седем съвета за безопасно каране на мотоциклет през летните месеци

Ducatu

Активният мотосезон е в разгара си и със затоплянето, както и с организирането на редица събития мотористите все по-често могат да бъдат видяни да управляват волно своите двуколесни машини по пътищата на страната ни. Заедно с удоволствието от карането обаче на дневен ред отново идва и страхът. Зачестилите случаи на катастрофи с участието на мотоциклети, много от които съвсем нелепо и без сериозна причина, не може да не накарат всеки фен на тези ефектни возила да се притесни и да се запита как да повиши сигурността си по време на шофиране.

 

„Моторите често са по-бързи, по-трудно забележими и по-маневрени, което прави по-трудно предсказването на тяхното поведение на пътя от останалите участници в движението. Още повече, че последните често дори не се и замислят за начина, по който трябва да реагират, ако попаднат на мотоциклет. Затова от най-голямо значение е самите мотористи сами да предвиждат всяка опасна ситуация на пътя и да се научат да избягват най-вероятните потенциални проблеми“ - споделя Николай Илиев, основател на уебсайта Motornomaslo.bg. Неговият екип е подготвил списък с полезни съвети, които доказано могат да повишат безопасността при карането на мотор и да спасят човешки животи.

 

Познавате ли мъртвата зона на другите водачи?

 

Дори и опитни мотоциклетисти с дългогодишен стаж рядко се замислят за видимостта от гледна точка на останалите водачи и особено за „мъртвата зона“, намираща се извън обхвата на техните огледала. Тя е още по-опасна при шофиране зад бусове, камиони и други по-големи моторни превозни средства, чиито водачи нямат никаква видимост непосредствено зад тях. Голям процент от катастрофите с участието на мотоциклети и камиони се дължат именно на този фактор. Затова и съветът към мотоциклетистите е когато се движат зад камион или бус да спазват поне три метра дистанция, както и да не предприемат изпреварване рязко, а преди това да се изнесат леко в страни, за да може водачът на другото превозно средство да ги забележи. И най-важното: те просто не трябва да предполагат по подразбиране, че останалите участници в движението ги виждат.

 

Опасности при левите завои от страна на автомобилите

 

Левите завои на леки автомобили са друг рисков фактор, довел до множество катастрофи с участието на мотоциклетисти. Това важи както за завои на кръстовища, при които водачите на леки автомобили са ангажирани с идващите отсреща коли и обръщат по-малко внимание на ставащото зад тях, така и за обикновена смяна на лентата, без колата да е сигнализирала предварително. „Затова е от критично значение мотористът да намали значително скоростта при навлизане в кръстовище, да се старае да бъде колкото е възможно по-видим за колите отпред, както и във всеки момент да допуска възможността някоя от тях да промени рязко посоката си на движение, влизайки в завой или просто сменяйки лентата“ - посочва Николай Илиев от Motornomaslo.bg.

 

... и при завоите от страна на моториста

 

Предприемането на подобна маневра от страна на самия мотоциклетист също може да крие опасности, особено ако видимостта е лоша. Затова най-добрият съвет е: ако не виждате добре какво има след завоя, най-добре направете допускането, че там може да преминава човек или животно, да е спрял камион или бус за доставки на близкия магазин, аварирал автомобил или да е на лице друга опасност.

 

Безопасна дистанция между участниците в движението

 

В никакъв случай не се „залепяйте“ за автомобила пред вас и не допускайте друго превозно средство да се „залепи“ непосредствено зад вас. В такива случаи е най-добре просто да ускорите или да намалите, докато се откъснете от него, така че да останете самотен участник в движението. Това ще ви даде повече време за реакция, ще ви направи по-видими за останалите участници и ще предотврати вероятността лек автомобил да ви връхлети, докато изпреварва колата зад вас, само защото не е забелязал, че сте пред нея.

 

Опасност от заслепяване

 

Независимо дали се дължи на слънцето или на изкуствени светлини, заслепяването на пътя може да е фатално, особено ако мотоциклетът развива висока скорост. Мислете превантивно от коя посока грее слънцето и се подгответе, ако ще карате срещу него. В никакъв случай не ускорявайте много, дори ако първоначално дървета или сгради ви предпазвате от неговите лъчи, защото не знаете дали няма светлината да блесне в лицето ви точно когато карате много бързо, а ситуацията на пътя изисква навременната ви реакция. Същото важи и при разминаване с камиони или други превозни средства със силни фарове през нощта.

 

Пазете се от въздушните струи

 

Моторите са значително по-леки от автомобилите и движението им може лесно да бъде повлияно от въздушното течение, създадено от насрещно преминаващи камиони, автобуси или бусове. Още повече, че поради високата си скорост, те често стават още по-уязвими на тези въздушни струи. Добре е всеки мотоциклетист да има предвид този фактор и по възможност да намали, когато се разминава с голямо превозно средство. Влиянието на въздушното течение трябва да се има предвид и когато сме спряли встрани от пътя.

 

Когато сме част от група мотоциклетисти

 

Групите с много мотори са изключително ефектни и впечатляващи, но имат и своите предизвикателства, свързани с организацията на движението. Когато карате като част от такава група, се постарайте да спазвате оптимална дистанция от останалите участници, както и да разберете предварително в каква формация ще се движите – колона, редица, шахматна формация или др. Уверете се също, че сте запознати със сигналите между участниците в групата, с които се дава информация за посоката на движение, за спиране или ускоряване. След като видите сигнала на предния мотоциклетист, го предайте на свой ред на онези, намиращи се зад вас.

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.