Пет ключови промени, които ERP системите въвеждат в икономиката

team-vision-image

Автоматизиране на бизнес процесите, по-стриктен контрол върху качеството, по-добра проследимост на ресурсите, продажбите и финансовите потоци в реално време – системите за управление на бизнеса от клас ERP (Enterprise Resource Planning) са на път да предефинират изцяло начина, по който функционират компаниите. Възникнали преди повече от 30 години, днес този тип софтуерни решения са повсеместно внедрени в големите предприятия и все повече малки фирми също взимат решение за внедряването им.

„ERP решенията тепърва ще променят икономиката в рамките на по-мащабен процес, наричан от мнозина четвърта индустриална революция. Те имат централна роля в корпоративната информационна инфраструктура и това увеличава значението им при навлизането на нови технологии като изкуствен интелект и „Интернет на нещата“ (Internet of Things)” - споделя Александър Хаджидимитров, ръководител на отдел Консултанти в една от първите български ERP компании Тим ВИЖЪН България. Той описва и ключовите промени, които системите за управление на бизнеса въвеждат в предприятията от пет различни икономически сектори.

Производство

ERP системата позволява на производствените компании да постигнат пълен контрол над всички аспекти от своя бизнес. С нея те могат да формират пълна производствена себестойност, което им дава по-голяма гъвкавост по отношение на ценообразуването и възможност да реагират по-лесно на пазарните промени. В добавка ERP улеснява планирането на материалните потребности и производствените ресурси, прави по-прецизно проследяването и отчитането на производството, и в крайна сметка повишава клиентската удовлетвореност.

„След внедряването на ERP система в един от нашите клиенти ВСК Кентавър - ИЗ Динамика ЕООД, компанията оптимизира значително процеса на проследяване етапа на производство, текущата машина, на която се намира всяка поръчка и степента й на готовност. Благодарение на тази цялостна информация и възможността за по-добро планиране на натоварването на машините, компанията съкрати с четири седмици производствения си цикъл и постигна трикратно увеличение на завършваните в срок поръчки, което пък доведе до по-високо удовлетворение на клиентите“ - разказва Александър Хаджидимитров - „При друг наш клиент – Датекс ООД – постигнахме значително подобряване на взаимоотношенията с основните доставчици, благодарение на възможността ERP системата да отчита в реално време потребностите от материали и услуги, на база поръчките за производство и продажба и да упражнява стриктен контрол върху поръчаните, получени, заскладени и фактурирани наличности.“. По този начин се подобрява значително и обслужването на клиентите, защото във всеки момент може да се прецени какви са нужните материали и ресурси за всяка клиентска поръчка, да се планират и осъществят нужните доставки, и да се дадат реалните срокове за реализирането й.

Логистика

Този бранш също се променя изцяло под въздействието на системите за управление на бизнеса. Възможността логистиката да се управлява изцяло в рамките на ERP решението без нужда от прехвърляне на данни в други системи подобрява значително проследимостта на пратките и цялостното планиране на логистичните потоци. Наличието на информация в реално време за състоянието на пратките, местоположението и времето за доставка спомага за изпълнението на доставките в срок и повишава клиентската удовлетвореност.

ERP системите създават също така нови възможности за анализ, което влияе директно върху качеството на управленските решения.

Търговия и дистрибуция

През последните години дистрибуторите и търговските вериги са сред компаниите, внедряващи най-активно модерни системи за управление на бизнеса, включително и в България. На тях ERP системата предоставя цялостен поглед върху бизнеса и подобрена възможност за анализи и вземане на информирани решения. Освен това този тип софтуерни решения спомагат значително за оптимизиране планирането на стоковите наличности и намаляване обема на парични средства, затворени в складови наличности. Доставките също се оптимизират и ускоряват. При този тип компании е характерен огромния документооборот. Събирането, обработката и реализацията на поръчките е придружена със съответните документи – експедиционни бележки, фактури, товарителници и др. Другото голямо предизвикателство са кратките срокове, в които се очаква да бъдат реализирани направените поръчки – обикновено в рамките на същия или следващия ден. Обработката на подобен обем документи е почти невъзможен без добра система. От ключово значение е и възможността за обработката им в реално време – от самите търговски представители, например чрез подходящи мобилни устройства.

„Много добър пример е компанията Девин EАД, която благодарение на MS Dynamics NAV и интегрираните със системата мобилни баркод устройства постигна по-добра проследимост на рекламните активи и редуциране на разходите за транспорт и логистика. Улеснен е процес и е намалено времето за обмен на данни с поддистрибуторите и доставчиците“ - добавя мениджърът на Тим ВИЖЪН България. Той описва и друг успешен проект в компанията „Клио Комерс - ТБ“ ЕООД, в която ERP решението изцяло обслужва търговския процес, включително ценообразуването, промоциите и търговските активности, продажбите на място в офиса, предпродажбите и мобилната търговия, закриването на задължения от клиенти, обслужването на складовата дейност и доставките, планирането на маршрута на мобилните търговци и последващите експедиции, електронният обмен на данни с основния доставчик, както и автоматизираното изготвяне на отчети.

Хранително – вкусовата промишленост

В допълнение на всички останали изисквания на едно производствено предприятие, за производителите в този бранш от особена важност е стриктното проследяване на качеството, партидите и сроковете на годност на влаганите материали и на готовата продукция, както и възможността да се проследи за всяка една партида суровини и материали в кой готов продукт или полуфабрикат е вложена. Съвременните ERP системи улесняват значително този процес, като позволяват пълна проследимост на всички етапи на производството в реално време.

Фармация

Този бранш също се променя динамично под въздействието на ERP системите, оптимизирайки процеса на производство, управлението на складовите наличности и спецификата на условията на съхранение, както и проследимостта на влаганите материали. Изчисляването на пълната производствена себестойност и процесите по бюджетиране също се улесняват значително.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.