Българи създадоха най-голямата европейска платформа за обучение в областта на космоса

Spaceport-Academy

Най-голямата европейска онлайн платформа за изучаване на космоса е създадена от българи. Тя се нарича Spaceport Academy и е изработена от екипа на програма Space Challenges (Космически предизвикателства). Платформата е напълно безплатна и е достъпна на български и на английски език през всяко устройство с интернет връзка. По този начин тя позволява на всеки желаещ човек по света да трупа познания в областта на космическите изследвания.

„Космосът е бъдещето на човечеството. Не случаен е и фактът, че в последните пет години в развитието на космически технологии и услуги чрез частни инициативи са инвестирани повече средства на глобално ниво, отколкото през предходните няколко десетилетия общо. Убеден съм, че космическият сектор тепърва ще увеличава своето значение за бъдещето на обществото ни. Космосът е все по-достъпен и интересен за развитието на ново поколение услуги и приложения за Земята. Това е и причината да създадем платформата Spaceport, а именно, за да отговорим на необходимостта от адекватна образователна среда, която да свързва космическия сектор и младите хора в България. Чрез „Спейспорт“ всеки, който се интересува от тематика, свързана с Космоса, може да направи своите първите стъпки в сектора“ - споделя Райчо Райчев, основател на Space Challenges.

В рамките на създадената от него програма „Космически предизвикателства“, той и екипът му от 8 години насърчават обучението и развитието на млади хора в сферата на космическите науки и технологии. Инициатор е и на десетки събития и лекции по темата, включващи участието на водещи международни експерти от космическия сектор.

Освен в сферата на космоса, платформата „Спейспорт“ съдържа и видео лекции в перспективни области като роботика и изкуствен интелект, биотехнологии, космическа медицина и технологично предприемачество. Към момента в платформата има над 350 видеа, достъпни през специално създаден триизмерен интерфейс. Тя включва също елементи на геймификация, множество допълнителни материали, както и тестове. Любопитно е, че лекциите в нея са от световно признати учени от целия свят, включително специалисти от НАСА, Европейска космическа агенция, руската и японската космически програми, както и някои от най-реномираните университети и космически компании в света. Всички лекции са специално създадени за „Спейспорт“.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.