Пет предимства на ERP системите за малките и стартиращи фирми

team-vision-tableau-presidentski-izbori

От началото на годината българската компания Тим ВИЖЪН България отчита засилен интерес към предлаганите от нея системи за управление на бизнеса от страна на малки и стартиращи фирми у нас. Системите от клас ERP (Enterprise Resource Planning) традиционно се внедряват в големи производствени предприятия, търговски вериги и банки. Навлизането през последните години на редица онлайн – базирани ERP решения, предлагани под наем, обаче накараха много малки фирми също да се поинтересуват от възможностите на този тип софтуерни системи.

„От началото на годината наблюдаваме увеличаване на запитванията от подобни организации за онлайн версията на предлаганата от нас система за управление на бизнеса Microsoft Dynamics NAV. Пускането на пълноценна ERP система в онлайн вариант, предлаган като абонамент, прави много по-достъпни предимствата на този клас решения за малките фирми и това вече се оценява положително от пазара“ - споделя Анастас Шопов, мениджър Бизнес консултиране в Тим ВИЖЪН България. Той описва и ключовите предимства, които ERP системите могат да донесат на малкия бизнес.

Независимост от местоположението

Съвременните малки фирми все по-често разполагат с мобилни екипи, които не работят заедно в едно физическо пространство. Този подход си има редица предимства и удобства, но създава и някои проблеми по координацията и споделеното използване на фирмените информационни ресурси. Модерните онлайн базирани ERP системи решават тези предизвикателства, създавайки една централизирана среда за споделяне на бизнес информация и управление на ресурсите на фирмата.

Растеж на бизнеса

Все повече стартиращи предприемачи, особено от технологичния бранш, започват своите нови проекти с идеята за бързо разрастване и макар в началото екипът им да е от няколко служители, те се стремят да планират дългосрочно развитието на компанията си. Онези, които преминат през трудните първи години от съществуването на бизнеса си, пък често се сблъскват с редица проблеми, свързани с разрастването на организациите. „ERP решения като Microsoft Dynamics NAV позволяват още от началния етап на съществуването на компанията, тя да се развива подредено и хармонично, залагайки основите за бъдещото си разрастване“ - посочва Анастас Шопов.

Спестяване на ресурси

Характерно за малките фирми е, че често те не разполагат с достатъчно средства, нямат достатъчно служители и всеки член на екипа им се занимава с множество различни типове дейности. Използването на ERP система може да спести значителни финансови и времеви ресурси, които организацията може да съсредоточи в своето развитие.

Скалируемост

Модерните ERP решения работят на модулен принцип и една малка организация може да започне да използва такава система, без да инвестира в пълната й функционалност. Тя може лесно да добавя различни модули и функции – финанси, търговия, производство и други - в процеса на своето разрастване, без това да натоварва излишно бюджета й в началото. Използването на онлайн (облачна) версия на ERP системата пък спестява на фирмата разходи за сървъри и друго оборудване, както и скъпо-струващ ИТ персонал.

Защита и надеждност

Малките фирми често не разполагат със свободни ресурси за скъпо – струващи системи за сигурност или специалисти в тази област. Използването на някоя от водещите ERP системи им предоставя една защитена и надеждна среда, за чиято сигурност се грижат специалистите от екипа на ERP доставчика. По този начин критичната за бизнеса информация и приложения са много по-добре защитени, отколкото ако екипът съхранява работните файлове на личните си компютри или в безплатни cloud – платформи. В добавка фирмата може да разчита на 24-часова поддръжка и резервирана свързаност в професионален център за данни.

Тим ВИЖЪН България дава възможност на всеки желаещ да тества облачната версия на Microsoft Dynamics NAV безплатно на адрес http://navcloud.bg/.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.