Как да шофираме безопасно при силен дъжд и наводнения

Силният дъжд и свързаните с него наводнения, които са основна тема през последните дни, създават реална опасност за шофьорите на автомобили и пътниците им. Превантивните мерки при обслужването на автомобила са ясни - сменени нови чистачки на предното стъклото, нови балансирани гуми с подходящ грайфер и налягане спрямо предписанието на производителя, както и работещи фарове и спирачни светлини. Николай Илиев от Motornomaslo.bg дава практически съвети как да останем в безопасност, когато времето се обърне срещу нас.

 

Шофиране при силен дъжд

 

Първото нещо, което трябва да направим, ако сме хванати в капана на силен дъжд, е да забавим скоростта с поне 5 - 10 км под лимита на скоростта в участъка и да оставим по-голяма дистанция пред автомобила отпред. Спирачният път при дъжд е до два пъти по-голям, поради намаленото сцепление, така че трябва да си отделим повече време и пространство за реакция.

 

Задължитено трябва да шофираме с включени фарове. Това изискване по принцип е задължително и в слънчеви дни, но много водачи го пренебрегват, особено при извънградски пътувания. Силният дъжд и навяванията намаляват видимостта за всички участници в движението, а включените фарове подобряват видимостта и спомагат автомобилът да е по-видим за другите шофьори на пътя. Задължително трябва да изключим cruise control функцията на автомобила.

 

От важно значение е също да бъдем предпазливи към локвите. Това, което може да изглежда като незначителна локва отстрани на пътя, може да крие дълбоки дупки или неравности, които биха могли да причинят сериозни щети на колата и да застрашат живота на пътуващите в нея. Шофирането дори през доста плитки локви може да причини също и аквапланинг, където протекторът на гумите е претоварен от обема на водата и напълно губи контакт с пътя. Това се усеща като олекотяване на кормилото и в такъв момент не трябва да се натиска спирачка или да се правят движения с волана. Вместо това бавно трябва да се отпусне газта, докато отново шофьорът усети сцпелението на пътя.

 

Шофиране през наводнени площи

 

Най-добре е това да се избягва и ако пътят е сериозно наводнен можем да потърсим алтернативен маршрут. Дори доста по-дългото разстояние е за предпочитане пред преодоляването на опасно наводнен пътен участък.

 

Ако все пак се налага да караме през наводнение, първо е важно да проверим колко дълбока е водата. Това може да стане с помощни средства. Ако вземем решение, че е безопасно да продължим, е важно да се движим бавно и да се придържаме към центъра на пътя. Короната, както е известно, е най-високата точка, така че трябва да е най-плитката част от наводнението.

 

Не трябва да спираме, а просто да поддържаме постоянна бавна скорост и да не сменяме предавката. Движението ще ни помогне да създадете малка вълна, която ще намали шанса от наводняването на двигателния отсек. Спирането може да наводни гнездото на двигателя или да позволи на водата да потече в изпускателната тръба. И двете са лоши новини.

 

Важно е също да пазим другите превозни средства и пешеходци на пътя. В противен случай рискуваме допълнително да намокрим вече мокрите пешеходци или потенциално да повредим колата на някой друг. Ако претърпим ПТП, обикновено е най-безопасно да останем в колата и да се обадим за помощ. От ключово значение е да се успокоим и да използваме здравия си разум, за да преценим дали това е най-добрият вариант в зависимост от метеорологичните и пътни условия.

 

След като излезем от наводнението, е важно да се погрижим за изсушаването на спирачките си. Това може да стане като се натиснат леко, докато шофираме бавно, за да извадим водата от тях. Не бива да забравяме, че модерните автомобили са пълни със сложни електрически системи, които са много уязвими от водата и лесно могат да бъдат причинени скъпоструващи повреди.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.