Девет тенденции при дизайна на банята през 2018 година

1_STEP2_2

Навлизането на по-светли тонове, скандинавският дизайн, разнообразни по форма огледала и нови технологии са едни от най-любопитните тенденции в дизайна на банята през тази година. Оформянето на интериора в това помещение си остава едно от най-големите предизвикателства, тъй като то трябва да е едновременно функционално, лесно за почистване, поддържане удобно за ползване и все пак – да е красиво и да създава топлина и уют в дома. Затова и по традиция банята е предизвикателство за интериорните дизайнери и източник на множество нововъведения в бранша.

 

„През последните години дизайнът на бани се променя с бързи темпове най-вече по посока на техния комфорт и атмосфера. От обикновени санитарни помещения те се превръщат в още едно приветливо и релаксиращо място в дома, където можем да прекараме приятно. Нашият екип от дълги години следи тенденциите в бранша и е готов да отговори на изискванията на клиентите. По-долу сме подбрали най-актуалните тенденции в интериорния дизайн на банята, които ще продължават да оказват влияние на този сегмент през следващите месеци“ - споделя Съби Събев, собственик на националната верига Сико.

 

Светли тонове и изчистен дизайн

 

Банята вече не познатото пространство, покрито изцяло в бели цветове, в което нищо не привлича вниманието. Изживяването все по-често е водещо в интериорния дизайн, а през тази година тенденцията се засилва с навлизането на все по-светли тонове в него. Целта на този подход е не просто да създаде по-приятни емоции при използването на банята, а и да добави усещане за повече пространство.

 

Иновациите навлизат и в банята

 

През последните месеци се наблюдава динамично навлизане на нови технологии като водоустойчиви озвучителни системи, по-модерно осветление, както и продукти с безжично управление през мобилния стандарт Bluetooth. Това позволява много по-ефективното управление на светлина, музика и пара, което спомага за създаване на нови емоции и позитивно настроение.

 

Скандинавският стил навлиза в българските бани

 

Скандинавският стил печели все повече популярност у нас, а основната причина е, че все повече хора променят своето отношение към банята и я възприемат като място за почивка и отпускане от ежедневните грижи. Място, където да останем сами със себе си и да се отдадем на пълен релакс. Затова и при оформянето на нейния дизайн все повече се търсят характерните за скандинавския стил елементи като по-меки тонове, спокойни цветове, а снежният фон често е предпочитан.

 

Дървото се съчетава с камъка

 

Използването на дърво в съчетание с камък е една от тенденциите, които навлизат динамично при материалите в банята. Комбинацията е особено впечатляваща, защото създава силно усещане за връзка с природата и екологичен начин на живот. Този ефект може да бъде постигнат по различни начини. Понякога дори малки дървени аксесоари като поставката за четка за зъби, за хавлията или за сапунерката могат да създадат едно цялостно усещане за близост до природата. Други творчески решения, които напоследък навлизат все по-осезаемо в интериора на банята, са рибената кост, както и медните аксесоари.

 

Все по-оригинални форми при огледалата

 

Повечето бани са създадени така, че да спестяват място, което да се използва за останалите помещения. Затова освен ако не живеете в много голямо жилище, най-вероятно пространството във вашата баня не е достатъчно. Един елегантен начин то да бъде увеличено е чрез добавянето на голямо огледало. Ако бъде правилно подбран, този задължителен елемент от обзавеждането може не просто да изпълнява своята основна функция, а и да добави така необходимото усещане за повече свобода и пространство. А тенденцията през последните месеци е в търсенето на огледала с все по-оригинална форма и осветление, включително такива с елегантно разположени около тях LED лампи.

 

Иновативни тоалетни чинии

 

Макар и често да остава подценяван, този необходим елемент от обзавеждането за баня, също се променя с бързи темпове през последните години. Тенденцията в тази област е свързана с навлизането на иновативни тоалетни с множество функции. Залага се на технологии, следящи здравето, вкарва се повече характер във всеки продукт, прилагат се елементи, осигуряващи комфорт, и не на последно място – улеснява се почистването и поддръжката на продукта. Затопляне на седалките, автоматично отваряне на капака и функция забавено падане, регулируем сешоар, вградени дезодоранти и още много екстри ще ни изненадват през 2018 година.

 

Силни, подчертани акценти

 

Един все по-използван напоследък метод, който помага за разчупване на атмосферата в банята, е добавянето на силни и ярки акценти, които изпъкват на фона на меките бели или сини цветове. Такива могат да бъдат както шкафчето до мивката или постелката, така и елементи от интериора, за които никой не би очаквал, че ще допринесат за стила на банята - например ревизионната решетка, прозорчето за извеждане на водните пари или вентилаторът. Добавянето на няколко елемента в провокиращи и нестандартни цветове може да създаде невероятен интериорен шедьовър. Използването на оригинални смесители за вода или други елементи също биха могли да увеличат този ефект, позволявайки на обитателите на дома да усетят, че той е създаден специално за тях.

 

Все по-оригинални аксесоари за баня

 

В банята всеки функционален предмет може да бъде използван за подчертаване на стила. Свикнали сме, че аксесоари като сапунерката, стойката за хавлия или закачалката за дрехи са създадени с единствената цел да добавят функционалност в помещението. Напоследък обаче интериорните дизайнери все по-често използват тези елементи в цялостната си концепция за визията на банята, превръщайки ги в неочакван акцент и източник на креативност. „През последните години отчитаме растящ интерес към по-разнообразни аксесоари за баня и мога да потвърдя, че българските клиенти търсят повече възможности за избор, както по отношение на цветовите гами, така и на плочките и аксесоарите за баня“ - споделя Съби Събев, собственик на Сико.

 

Модерни и функционални мебели за баня

 

Да – банята вече е едно от помещенията, в които изборът на мебели има все по-важно значение. Независимо дали става въпрос за водоустойчиви шкафове от висококачествен полистирол, или за елегантни столове и дори поставки за коктейлни таблички – нови категории продукти навлизат в тази домашна локация, превръщайки я във все по-удобно място. Завесите и осветителните тела също не правят изключение от тази тенденция, добавяйки повече стил и уют в това подценявано дълги години в миналото пространство.

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.