След 7 септември ЕК излиза с мерки в подкрепа на млекопроизводителите

eu-1

Европейската комисия все още работи по мерки в помощ на млекопроизводителите от новите страни членки, които са най-силно засегнати от руските санкции. Предложенията ще бъдат обявени след седмица и половина. Това съобщи европейският комисар по земеделието Фил Хоган в интервю пред БНР, цитиран от agrozona.bg.

Хоган обеща целенасочени мерки за млечния сектор в Балтийските републики и останалите нови страни-членки като България. Той призна, че те са най-сериозно пострадали от санкциите на Русия и млякото там се продава по-евтино от производствената му цена.

На въпрос на БНР ще има ли индивидуален подход към България, еврокомисарят отговори: „Българите нямат толкова голям износ на млечна продукция за Русия, но съседните държави, които пострадаха, прехвърлиха стоките си на българския пазар и оказаха косвен ефект върху местните производители. Цената наистина много намаля в България и в другите нови членки, затова ще видим какво можем да направим в краткосрочен план като целенасочени помощи. Самият аз още е съм достигнал до заключението какви точно да са те, но ще го направя до 7-и септември.“

На тази дата извънредно се събират 28-те земеделски министри на ЕС. По данни на нашето правителство 82 милиона евро са загубите за България от руското ембарго за 1 година, 44 от които в млечния сектор.

Същевременно, той категорично се обяви против директна намеса в ценообразуването на пазара и преки парични помощи за фермерите, както настояват редица правителства в ЕС.

Млечните квоти безвъзвратно си отидоха, каза още Хоган и предупреди, че Брюксел е против държавни помощи за фермерите в целия ЕС, които вече получават годишно от данъкоплатеца 56 милиарда евро като субсидии: „Не бих правил нови предложения, които насърчават държавна намеса, вместо да карат производителите да търсят нови пазари.“

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.