Пропуските при отбелязването на схеми или грешни схеми са сред най-честите грешки за Кампанията по директни плащания 2015

евросубсидии

Земеделските стопани да четат внимателно заявлението, което подават по директните плащания преди да го подпишат. За това призова по време на Националната среща на АЗПБ Снежана Благоева, директор на Дирекция Директни плащания и схеми за качество.
Сред най-често допусканите грешки по време на Кампанията по директни плащания 2015 са пропуските при отбелязването на схеми или отбелязване на грешни схеми. Не се отбелязват схемите за обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци. Не се заявяват едновременно схемите по ПНДЖЗ и обвързана подкрепа за овце майки и кози майки под селекционен контрол. Не се заявяват също и биволи по схемата за обвързана подкрепа, въпреки че са заявени по АЕМ, отбеляза Благоева, цитирана от Фермер.БГ.

Сред пропуските при прилагане на новите схеми по директните плащания е неприключване на заявленията, както и подаване на заявления преди актуализиране на всички данни във външните регистри към ИСАК. Тук влиза и неотчитане на посочените в заявлението резултати от автоматичните проверки в ИСАК, както и липсата на схеми за конкретни парцели.

Сред грешките при подаване на заявленията за Кампания 2015 е и заявяването на един парцел по няколко схеми, въпреки, че не отговаря на изисквания за всички тях.

Снежана Благоева обобщи и статистиката за първата година на прилагане на зелените директни плащания. По думите й най-голяма част от земеделските стопани са избрали да прилагат угари - обща площ 164 216 ха. На второ място земделските стопани са избрали да прилагат зеления компонент чрез азотфиксиращи култури, като те са били на площ 89 786 ха. Най-малко земедеделци са приложили площи с междинни култури или зелена покривка – 8 094 ха.

Първата година не е достатъчно представителна, за да се правят обобщения към какво се насочват земеделските производители за прилагане на екологично насочените площи, коментира Благоева. По думите ѝ е необходимо да минат поне две кампании, за да се правят изводи по прилагането на зеления компонент по директните плащания.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.