НГФ ще гарантира до 3 млн. лв. по кредити на земеделски производители

Photo_4

Националният гаранционен фонд (НГФ) ще гарантира до 3 млн. лв. по кредити на земеделски производители. Заеми по новата гаранционна схема, която ще стартира през август, ще отпускат 18 финансови институции. Това стана ясно по време на представянето на новата гаранционна програма на дъщерното дружество на Българска банка за развитие. В него участваха изпълнителният директор на фонда Самуил Шидеров, заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев, както и представители на банките-партньори.

Новата гаранционната схема е в подкрепа на малки и средни предприятия, търсещи финансиране за проекти по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020, като са допустими кредити и за други инвестиционни и оборотни нужди на регистрираните земеделски производители. Фондът ще покрива до 50% от стойността на отпуснатите заеми, като първите гаранции се очакват в началото на месец август.

Програмата използва ресурс от освободени гаранции от предходната гаранционна схема по ПРСР 2007-2013. Повторното използване на средствата и генерирането на допълнителен ресурс от финансовите институции са и сред основните предимства на финансовите инструменти.

По Гаранционната схема по ПРСР, действаща в периода 2013-2015 г., Националният гаранционен фонд работи с 14 банки. Бяха подкрепени 544 инвестиционни проекта на обща стойност 375 млн. лв., като основната част са на бенефициенти класифицирани като микро предприятия – 85% от тях. От стартирането на дейността си до момента НГФ реализира успешно 4 гаранционни програми. С подкрепата на фонда търговските банки са отпуснали финансиране на близо 4 000 малки и средни предприятия, на обща стойност 940 млн. лв.

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.