Земеделците ще получат 1.4 млрд. лв. директни плащания през 2015 г.

landscape-1

Общият размер на средствата, които ще получат земеделските стопани за кампанията по директните плащания през 2015 г., е в размер на над 1.4 млрд лева. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева, цитирана от пресслужбата на аграрното министерство.

По думите на министъра, за пръв път в България ще се прилагат схеми за обвързано подпомагане. Те ще са насочени към секторите животновъдство и плодове и зеленчуци, които се нуждаят от допълнително финансиране. За схемите са предвидени 232 млн. лв., от който 31 млн. лв. ще бъдат за протеинови култури. Размерът на обвързаната подкрепа пряко зависеща от производството се увеличава от 3,4% на 15 %.

 

„За животновъдството са предвидени 122 млн. лв., като животните под селекционен контрол ще получат по-висока подкрепа. За сектор плодове и зеленчуци средствата са 79 млн. лв. Увеличението е с над 5 пъти в сравнение с бюджета за 2012 година“, посочи Танева. Тя допълни, че производителите на плодове и полски оранжерийни зеленчуци ще могат да кандидатстват за подпомагане едновременно по Схемата за единно плащане на площ, Зелени директни плащания и Схемите за обвързано подпомагане в сектора.

 

Заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев представи шестте схеми, по които ще могат да кандидатстват земеделските производители. Той обяви, че Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) ще се прилага като основна схема в страната ни до 2020 г. За настоящата година бюджетът й се очаква да достигне близо 600 млн. лева. „Схемата за зелените плащания е 30% от директните плащания. За нея е определен бюджет от 464 млн. лв., като за получаването има три изисквания – диверсификация на културите, запазване на постоянно затревените площи и поддържане на екологично насочени площи. Тези изисквания се спазват и сега от много голяма част от производителите, което ще спомогне те да получат и по-високи субсидии“, коментира Грудев.

 

По-високи субсидии за първите триста декара ще могат да получават земеделските стопани по Схемата за преразпределителните плащания. По нея са предвидени 109 млн. лв.

 

За младите земеделски стопани е предвиден бюджет от 7 млн. лв., което ще позволи те да получат допълнително 25% по плащанията към СЕПП за своите първи 300 декара. Изискванията към тях са да са на възраст до 40 години и да са ново стартиращи фермери.

 

 

 

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.