Земеделският сектор може да очаква подкрепа от близо 1,800 млрд. евро европейски субсидии през 2016 г.

desislava-taneva-1

„Земеделският сектор може да очаква директна подкрепа от близо 1,800 млрд. евро европейски субсидии, а 300 млн. лв. от националния бюджет са запазени за финансова подкрепа по различни схеми и мерки. Toва каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева, която заедно с ръководството на Държавен фонд „Земеделие“ - Разплащателна агенция предоставиха информация за усвояването на европейските земеделски фондове през изминалия програмен период 2007 - 2013 г. 

Изпълнителният директор Румен Порожанов коментира рекордното усвояване от 99% на земеделските фондове от Разплащателната агенция през 2015 г. Изплатените над 3.3 милиарда лева са по различните схеми и мерки на Директните плащания, Програмата за развитие на селските райони; ОП „Рибарство“; селскостопанските пазарни механизми, държавните помощи и др. Само приоритетният сектор „Животновъдство“ е получил над 273 млн. лева от Европейския съюз и от националния бюджет през 2015 г. Фонд „Земеделие“ отбеляза сериозен ръст на плащанията – само през 2015 г. е изплатил около 850 млн. лв. повече в сравнение с предходната година. Основният ръст между двете години е именно по Програмата за развитие на селските райони, акцентира Порожанов. И допълни, че все още има ежегодно увеличение и на бюджета по директните плащания.

Министър Танева припомни, че индикативният график е качен на сайтовете на институциите, ясен е и графикът за директните плащания. "Живеем във време на огромни предизвикателства. Геополитическите спорове се отразяват икономически много силно на земеделския бранш. Предизвикателството пред нас за тази година е ресурсът, с който разполагаме, да бъде разпределен за подпомагане по най-добрия начин, за да има най-висок ефект. Надявам се, че с екипа на ДФЗ отново ще бъдем ползотворни в намирането на най-добрите решения в обхвата на ресурса, с който разполагаме. Парите не са панацея – наистина сме в тежка ситуация, въпросът е да намерим най-добрите решения, да ги администрираме добре, както това направи ДФЗ през тази година, за да бъдем най-полезни и да подкрепим сектора“, обобщи министър Танева.

Над 3 000 заявления бяха разгледани само през последните 3 месеца във Фонд „Земеделие“ и положените извънредни усилия са допринесли за добрия резултат.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.