Държавата ще субсидира животновъди с 50 млн. лв. за хуманно отглеждане на свине и птици

money

От първи април животновъди ще могат да кандидатстват по две мерки за държавна помощ - за хуманно отношение към птици и свине. И двете схеми разполагат с бюджет от 25 млн. евро, като фермерите ще подават заявления за финансова подкрепа в областните дирекции на ДФ "Земеделие" до 30 април.

Схемата за хуманно отглеждане на птици ще покрива направени разходи или пропуснати приходи, свързани с доброволното поемане на ангажименти за хуманно отношение към птиците за най-малко 5 години. Мерките изискват контрол върху фуражите, оптимално хранене на птиците чрез заместване на животински протеини от бозайници и рибно брашно с растителни протеинови заместители и незаменими аминокиселини, както и ползването на вода с качества като питейната и др.

Срокът за действие на програмата е е до края на 2017 г. Изплащането на средствата по нея ще се осъществи на два етапа, като на първия ще се разплати 80% от финансовия ресурс, или 20 000 000,00 лв.

Същите условия важат и за свиневъдите, като и в двата случая кандидатстването е по постоянен адрес на физическо лице или за едноличен търговец, а за юридическото лице е по седалище. Срокът за сключване на договори или анекси, както и изплащането на помощта, е 29 май 2015 г.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.