Държавата няма да се намесва на пазара на храни преди Великден

eggs

За разлика от предишни години, когато правителството плашеше търговците със санкции, ако надуят цените на храните по Великден, този път държавата няма да оказва намеса на пазара в периода около празниците. Промоции на агнешко месо и яйца няма да има, съобщи служебният министър на земеделието Иван Станков по БНТ.

Станков коментира още, че министерството на земеделието и храните няма да се меси в отношенията между производителите и търговските вериги. Той обаче смята, че е необходимо да изградят по-добри връзки между производители, прекупвачи и търговци.

Министърът е на мнение, че българското производство е силно занижено, като вносът на месо е около 50-60 процента, а при зеленчуците и плодовете импортът надвишава 80%.

Той посочи, че са необходими промени в нормативната уредба, които да доведат до по-сериозен контрол на вносните хранителни стоки и продукти, като очаква такива стъпки да бъдат предприети след изборите.

По думите на Станков, още в началото на мандата на служебното правителство то се е застъпило за нови приоритети за българското земедие в рамките на Съвета на Министрите по аграрните въпроси. "Там за първи път, след зърнопроизводството, което считаме за основен приоритет за България, ние поставихме новите приоритети, които ще залегнат в общата селскостопанска политика. Това е животновъдството, това е производството на плодове и зеленчуци, това е биоземеделието, планинското животновъдство, малките ферми, младите фермери - това са новите приоритети на базата, на които ние разработваме нова аграрна политика в България и новите стратегии", обясни той.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.