Брюксел ни разследва заради закона със земята

agro-5

Европейската комисия (ЕК) започва разследване на България, Унгария, Литва и Словакия за установяване на нарушени, свързани със законови норми, които регулират придобиването на земеделски земи. Институцията иска от страните да представят официално съображенията си относно въпросните закони, съобщават от пресцентъра на ЕК.

Според Комисията в нормативните актовеима разпоредби, които могат да се възприемат за ограничаващи свободното движение на капитали и свободата на установяване по смисъла на правото на Европейския съюз (ЕС). От институцията посочват, че подобни регулации трябва да бъдат обосновани и да съответнстват на принципите за недопускане на дискриминация и за пропорционалност.

От ЕК не изключват необходимостта от това страните-членки да имат свои собствени правила за запазване на земеделската земя за селскостопански цели и за ограничаване на спекулативен натиск върху цените на земята. Според институцията обаче това трябва да бъде в границите, установени от правото на ЕС.

В становището на Комисията се посочва, че въпросните нормативни актове в четирите страни съдържат ограничения, които създават предпоставки за дискриминационно третиране на чуждестранни инвеститори, посочва агенция "Фокус".

В това число влизат: изискване за пребиваване в дадената страна, ограничения за лица без постоянен адрес или предишна стопанска дейност в дадената страна, различни ограничения за лица без професионални познания, за прехвърлянето на правото на ползване на земи или за юридически лица, както и правна несигурност, свързана с предварителното одобрение на договорите за продажба.

ЕК настоява държавите-членки да дадат отговор на официалното уведомително писмо в рамките на два месеца.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.