От 24 юни започва тръгва отново мярката за земеделска модернизация с бюджет 43 млн. евро

1065629_combine_harvester_by_the_work_1

От 24 юни до 05 юли ще продължи приемът на проекти по Мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”от ПРСР, съгласно издадена заповед на изпълнителния директор на ДФ „Земеделие”, одобрена от министъра на земеделието и храните Димитър Греков на 7 юни, съобщи Агрозона.

Приемът на проекти е свързан с одобреното на последното заседание на правителството на Бойко Борисов решение на МС за наддоговориране на 600 млн. лева по ПРСР до края на годината. Общият бюджет на приемния прозорец е 43 млн. евро, от които 25 млн. са съгласно Решението за наддоговориране, а другите 18 млн. евро са останали в бюджет за договаряне от предходни приеми по мярката.

Заповедта определя и допустимите инвестиции и бюджети. За предложения на млади фермери, изпълняващи проекти по мярка 112 и за такива, които изпълняват проекти по мярка 141 „Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране”, е предоставен бюджет от 2 млн. евро.

Производителите от сектор „плодове и зеленчуци” ще имат на разположение общ бюджет от 10 млн. евро.

17 млн. евро е определеният бюджет за инвестиции на земеделски производители и признати организации на земеделски производители, с изключение на кандидати с проекти за инвестиции, насочени към производство, съхранение и продажба на зърнено-житни и маслодайни култури. В заповедта изрично е посочено, че през този период на прием на проекти ограничението не се прилага за кандидати с проекти изцяло насочени към инвестиции в сектор „Животновъдство“, в случай че инвестициите са само за задоволяване на собствените нужди на земеделското стопанство.

От Асоциацията на земеделските производители припомнят още, че през същия период, 24.06-05.07, може да се кандидатства и за инвестиции по гарантираните бюджети за постигане на стандартите на Общността. За целта е предвиден бюджет от 12 млн. евро. Инвестициите са насочени в три направления – за привеждане на съществуващите животновъдни стопанства от сектор „Мляко“, както и други животновъдни сектори извън сектор „Мляко“, в съответствие с изискванията на стандартите на Общността, включително инвестиции за прилагане на Нитратната директива.

 

 

 

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.