Васил Грудев:Земеделието се превърна в атрактивна инвестиционна ниша, но трябва да бъде стимулирана

grudev

Сектор "Земеделие" се превърна в доста атрактивна ниша за инвестиране. Това трябва да се стимулира и да се използва разумно. Това каза заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев по време на конференция „Предизвикателства за развитие на сектор „Земеделие“ през новия програмен период". По думите му фокусът към инвестициите е основен момент в Програма за развитие на селските райони. 

Приоритетните ни сектори за развитие на земеделието до 2020 г. са животновъдството, биоземеделието, производството на плодове и зеленчуци, добави Грудев.

Основният финансов ресурс, който ще влезе в сектора е по линия на директните плащания на площ, а като допълнителна възможност ще бъдат средствата по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020.

Заместник-министърът поясни, че интересът за инвестиране в земеделието надвишава многократно възможностите, които страната ни има като финансови средства чрез ПРСР. „Сектор „Земеделие“ се превърна в една доста атрактивна ниша за инвестиране, която трябва да бъде стимулирана и използвана разумно. Грудев смята, че е грешна икономическа стратегия да залагаме на производство, разчитащо само на субсидиите, както в средносрочен, така и в дългосрочен план. Не трябва да разглеждаме и възможностите за финансиране само като възможност за инвестиране. Това е един от уроците, който трябва да сме си научили от старата ПРСР и САПАРД, каза зам. - министърът.

Трябва обаче да се пазим от възможностите за спекулативно надуване на инвестиционни балони в отделни отрасли и да бъдем много внимателни в използването на европейските средства“, подчерта Васил Грудев.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.