Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | December 16, 2018

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Оборотът в ИКТ индустрията в България надхвърля 10 млрд. лв за 2016 г.

Оборотът в ИКТ индустрията в България надхвърля 10 млрд. лв за 2016 г.
Petya Dimitrova

Бавната дигитализация на България поставя под риск конкурентоспособността на българската икономика, въпреки че ИКТ индустрията се развива чудесно като цяло. Има отделни сегменти, които стагнират, и такива, които се развиват много бързо. Това каза Людмил Стойчев, управляващ партньор в CBN Pannoff, Stoytcheff & Co, в предаване по Bloomberg TV Bulgaria.

По оборот ИКТ индустрията в България сумарно надхвърля 10 млрд. лв. за 2016, сочат предварителни данни от проучването на индустрията, проведено от CBN Pannoff, Stoytcheff & Co, каза гостът.

Компаниите, занимаващи се с информационните и комуникационните технологии в България вече са над 14 000, като всяка година стартъпите са няколко стотин, а смъртността е много ниска, добави Стойчев. Те работят в шест отделни, независими сегмента по европейския класификатор за бизнес индустрии и присъстват в 23 сектора. “За това информацията не може лесно да се извлече от Eurostat или от националните статистики. Трябва да се познават имената на компаниите, бизнесите”.

“В индустрията са заети 70 хил. души, а ако към тях се добавят и специалистите на свободна практика, то общият брой ще достигне 100 хил. души”.

“По наши данни средното брутно заплащане за 2015 в ИКТ индустрията е 35,6 хил. лв. годишно, като са изследвани 60 000 работни места места в 900 компании. Тази цифра ни гарантира 15-то място в ЕС”.

 

Добави коментар