Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | December 15, 2018

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Есента донесе увеличение на лихвите по кредитите и спад на лихвите по депозитите

Есента донесе увеличение на лихвите по кредитите и спад на лихвите по депозитите
Petya Dimitrova

Увеличение на лихвите по кредитите и спад на лихвите по депозитите към септември отчитат от финансовото министерство. Това е записано в месечния си обзор за основните макроикономически показатели на страната ни. Според публикувания обзор регистрираната безработица се увеличава, а доходите от труд растат все по-бавно. Очакванията са за влошаване на бизнес показателите, предаде БНР.

Общият показател за бизнес климата в страната продължи да спада през септември поради влошените оценки на предприемачите за настоящото състояние на предприятията във всички сектори с изключение на услугите, отбелязват от финансовото министерство. В промишлеността и строителството има спад на поръчките. Единствено предприемачите от сектора на търговията на дребно имат оптимистични очаквания за развитието на бизнеса си до края на годината.

Обзорът отбелязва лошите климатични условия и по-слабия от очакваното туристически сезон. На фона на проблемите на предприемачите идват и данните за продължаващо забавяне на темпа на увеличаването на заплатите.

Регистрираната безработица отбелязва минимално повишение към септември, въпреки че общите данни за летните месеци показват и сезонно наемане на работа. Въпреки че от месеци отчитаме дефлация, цените на храните минимално са се увеличили.

Банковите данни показват, че има увеличение на цената на заемите за нефинансовите предприятия, както и при жилищните и потребителски кредити. При тях увеличението е между 8 и 15 базисни точки, докато поевтиняването на депозитите е доста по-сериозно – с 34 базисни точки.

Добави коментар