Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | April 26, 2018

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Бизнесът в България почти не използва облачни технологии

Бизнесът в България почти не използва облачни технологии
Miglena Ivanova

Бизнесът в България и Румъния почти не използва облачни технологии, вижда се от данни на европейската статистическа служба Евростат.

Само 7% от фирмите у нас, както и в Румъния, разчитат на достъп до изчислителни ресурси, организирани от трети лица в интернет, вместо да изграждат своята собствена ИТ инфраструктура, показва статистиката.

За сравнение, в ЕС средно 21% от фирмите разчитат на облачни технологии за бизнеса си.

Най-застъпен е облакът в Скандинавските държави – такива технологии използват съответно 57% от фирмите във Финландия, 48% в Швеция и 42% в Дания. Четвърта е Ирландия с 36%, следвана от Холандия и Великобритания с по 35%.

Освен България и Румъния, на дъното на класацията е и Полша, където 8% от предприятията прилагат някакви облачни технологии. В Латвия делът им достига 8%, в Гърция е 9%, а в Унгария и Кипър – съответно 12% и 15%.

Статистиката сочи, че бизнесът ползва облака основно за електронна поща. Средно за ЕС делът на фирмите по този показател достига 65%, като е толкова и в България. Файлове в облака съхраняват 62% от фирмите (58% за България), а бази данни – 44% (за България делът е 57%).

Значително по-малко са фирмите в ЕС, които използват облачни технологии за счетоводство, CRM апликации и други, като България не е изключение от тази тенденция.

Добави коментар