Явор Алексиев, ИПИ: Българската икономика се възстановява по-бързо от очакваното

coins

В момента българската икономика бавно се придвижва към максимума, който можем да очакваме като капацитет на очаквани работни места и заетост, без да се привлече външен капитал. Това коментира в интервю за „Фокус” Явор Алексиев, икономист от Института за пазарна икономика. По думите му брутният вътрешен продукт (БВП) през последните няколко месеца нараства дори по-бързо, отколкото бяха очакванията не само на нашето правителство, но и на Международния валутен фонд (МВФ) и на Европейската комисия (ЕК).

„Външният капитал ще позволи откриването на нови работни места. Това значи, че трябва да се привлекат чуждестранни инвестиции или да се проведат реформи, които да подобрят трайно бизнес средата и вече в дългосрочен план да дадат по-голям потенциал на евентуален ръст на БВП чрез предоставянето на пазара на труда на по-добри кадри”, обясни икономистът. По думите му, докато има резултати от образователната реформа, ще мине много време, а в един по-краткосрочен план ще трябва и подобряване на бизнес средата. „Опитите за привличане на чуждестранни инвестиции са много важни, тъй като нашата икономика има ограничен вътрешен ресурс. За да се задвижат допълнително и да бъдат стимулирани работодателите да инвестират в кадри, е необходимо да се привлекат инвестиции от чужбина”, коментира Явор Алексиев.

Проблем при заетостта остава изключително ниската активност на пазара на труда на младежите между 15 и 24 години, смята икономистът. „При тях въпреки, че виждаме спад на безработицата през последните няколко месеца този спад се дължи не на това, че повече младежи са започнали да работят, а на това, че повече младежи са спрели да търсят такава”, коментира Алексиев.

По думите му повечето млади хора са решили да учат до по-късен етап от живота си, което в дългосрочен план е позитивно за икономиката, но на този етап е притеснителен фактът, че това е единствената възрастовата група, при която няма ръст на заетостта. „При тях нямаме ръст и на икономическата активност на фона на едно възстановяване, което се вижда при повечето останали възрастови групи”, заяви Явор Алексиев. Той посочи, че една от основните възрастови групи, при които се отчита подобряване на пазара на труда през последните три тримесечия е групата над 55 години. Според него това се дължи на плавното покачване на възрастта за пенсиониране. „На фона на сравнително ниските пенсии в България все повече хора предвид увеличаващата продължителност на живота, решават да работят до по-късен етап”, обясни Алексиев. Икономистът заяви, че другата възрастова група, при която се наблюдава по-висока заетост е тази на хората между 30 и 34 години.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.