Ще можем да купуваме и продаваме акции на БФБ без такси за един ден

bfb

Купуването и продаването на акции през Българската фондова борса – София (БФБ – София АД) ще бъде без комисиони и такси за един ден, като инициативата се организира в подкрепа на инвеститорите и ще се проведе на 10 юни под наслов ”Деня за акции”.

Организатори са Българската фондова борса - София и Централният депозитар, а целта е да се подобри инвестиционната култура и да се увеличи знанието за капиталовите инструменти като форма на инвестиция в страната ни.

Специалната възможност за купуване и продажба на акции без такси ще важи при 15 изпълнени поръчки на физическо лице с не повече от 2000 лв. на единична изпълнена поръчка.

Всички инвестиционни посредници, които партнират на борсата и Централния депозитар в „Деня за акции“, няма да таксуват своите клиенти – физически лица, чиито сделки отговарят на посочените условия. Посредниците, които ще се включат са: АБВ Инвестиции ЕООД, АБС Финанс АД, Балканска Инвестиционна Компания АД, БГ Проинвест АД, Банка Пиреос, България АД, БенчМарк Финанс АД, Бета Корп АД, Булброкърс АД, Бул Тренд Брокеридж АД, Дилингова финансова Компания АД, Евро-финанс АД, Елана Трейдинг АД, Капман АД, Карол АД, Първа Финансова Брокерска Къща ООД, Райфайзенбенк /България / ЕАД, София Интернешънъл Секюритиз АД, Тексим Банк АД и Юг Маркет АД.

Междувременно Българска фондова борса - София АД, съвместно с Карол, Елана Фонд Мениджмънт и ПФБК обяви, че се организира летен стаж „Капиталови пазари”, като стажът се състои от четири модула и е на ротационен принцип. Той включва участие в лятното училище – Карол Семестър през месец юли. Стажът е с времетраене 17 седмици и стартира на 18 май 2015 г. с едноседмично обучение в Българска фондова борса.

БФБ-София АД отчете минимална загуба от 21 хил. лв. през първото тримесечие спрямо печалба от 245 хил. лв. година по-рано. Приходите на борсата от продажби спадат с 36% на годишна база до 468 хил. лв., показва отчетът на дружеството. Година по-рано те са били 733 хил. лв. Общият оборот за януари-март 2015 г. е 159.629  млн. лв. и се понижава, докато броят сделки пада до 19.663 млн. лв.

Пазарният оператор е в процес на приватизация, като преди около месец Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) стартира конкурс за оценител на борсата. На 7 май БФБ-София кани всички настоящи инвеститори и други заинтересовани лица да се запознаят с резултатите на борсата за 2014 г. и първото тримесечие на 2015 г., както и да зададат своите въпроси към ръководството на дружеството, свързани с представената информация.

Aвтор: Анна Брандийска

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.