Ще ликвидират „Агро Финанс” АДСИЦ заради глобите от 100 лв. на дка

agro-1

По предложение на акционер на „Агро Финанс” АДСИЦ са включени нови точки към общото събрание на акционерите на дружеството. Събранието е свикано за 4 май 2015 г. в гр. София, като новите точки са подадени за вписване в Търговския регистър.

Една от тях е прекратяване на „Агро Финанс” АДСИЦ и обявяването му в ликвидация.

Причината за промяната е Законът за собствеността и ползването на земеделските земи, с който се въвеждат имуществени санкции за търговско дружество, което притежава право на собственост върху земеделските земи и в което акционерите са регистрирани в офшорки. Това важи и за търговско дружество, което притежава право на собственост върху земеделски земи и в което акционери са чужденци или чуждестранни юридически лица.

Санкцията ще бъде в размер на 100 лв. на притежаван декар земеделска земя. Освен това при условие, че такова търговско дружество, три месеца след налагане на санкция притежава право на собственост върху земеделски земи, се налага имуществена санкция в троен размер на първоначално наложената санкция.

В Народното събрание е внесен проект, според който ограниченията по Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, неспазването на които биха довели до имуществена санкция, да не се прилагат за публичните дружества, в това число и за АДСИЦ. Предложената промяна в законодателството все още не е гласувана и приета от Народното събрание и не е действащо право.

В Народното събрание е внесен също и проект, който предвижда санкциите да бъдат отложени до 01.10.2015 г. Цитираното предложение обаче също все още не е гласувано и прието от Народното събрание.

Трябва да се знае, че „Агро Финанс” АДСИЦ не е в състояние да контролира състава на акционерите, поради което дружеството е в обективна невъзможност да изпълни задълженията си, предвидени с изменението на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Така „Агро Финанс” АДСИЦ ще бъде поставено в състояние, при което да претърпи предвидените в закона санкции, независимо от невъзможността да отговори на въведените законови изисквания. За момента единствената възможност, която съществува за „Агро Финанс” АДСИЦ, за да не претърпи предвидените имуществени сакции, е дружеството да бъде прекратено.

Други нови точки към дневния ред включват определяне на срок от 6 месеца за извършване на ликвидация на „Агро Финанс” АДСИЦ. Също така се предлага за ликвидатор Стоян Радев Коев и месечно възнаграждение на ликвидатора в размер на 8 минимални работни заплати.

Друго предложение е за промяна на седалището и адреса на управление на гр. Пловдив, бул. Дунав 5.

На събранието ще се гласува и за разпределянето на брутен дивидент от 2 696 530.54 лв. или по 0.083692 лв. на акция, както и други точки за редовно общо събрание на акционерите.

Акциите на „Агро Финанс” АДСИЦ поскъпват със 17% за последните 12 месеца до 5 лв. за брой и над 90 млн. лв. пазарна капитализация. Освен това е гласуван брутен дивидент от 0.0776 лв. на акция за 2013 г.

Към 31.03.2015 г. „Агро Финанс” АДСИЦ притежава 140 934 дка земеделска земя, като за стопанската 2014/2015 са отдадени под наем или аренда 134 хил. дка или 95% от притежаваните земи. Средната рента е 48.34 лв./дка.

 Автор: Анна Брандийска

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.