Цените на горивата ядат от бюджета

petrolpumps_2644086b

На заседание на Министерски съвет финансовият министър Владислав Горанов отчете 890 млн. лв. излишък в държавната хазна през юни.

През април обаче излишъкът беше над 1 млрд. лв., а през юли, по прогнози на самото финансово министерство, се очаква преизпълнението да се свие до малко над 800 млн. лв.

Именно тези цифри изправиха косите на премиера Бойко Борисов, който обиколи всички медии, за да разясни как ще вдигне приходите в бюджета. На преден план пред Борисов застанаха бензиностанциите.

Премиерът обвини търговците на горива, че лъжат с количествата на продажбите. Той показа данни от приходите за акцизите и ДДС за горивата през лятото, които значително спадат спрямо предходните месеци. Според него това е абсолютно невъзможно с оглед на засилените пътувания през летния сезон.

По разпореждане на премиера Бойко Борисов, започна и смяна на пломбите на измервателните уреди по бензиностанциите, като малко преди това министър-председателят съобщи, че при проверка е установено, че има бензиностанции, в които 40% от горивото е терпентин, а се слагало и сяра. Това беше и причина той да разпореди всички бензиноколонки да бъдат препломбирани.

По данни на финансовия министър Владислав Горанов до момента са  запорирани около 100 000 литра дизел и около 60 000 литра бензин, "но това е върхът на айсберга", защото проверката не е обхванала всички бензиностанции.

От Българската петролна и газова асоциация изказаха мнение, че наличието на терпентини други примеси в горивата е много опасно за автомобила и кесията на крайния потребител. От там допълниха, че от месеци апелират за това, че се продават  некачествени горива на пазара и се радват, че премиерът заявява същата теза и предприема държавни мерки на ниво контрол за качеството на течните горива.

Според асоциацията без значение дали горивото е с по-високо съдържание на вода, сяра, терпентин, използвани масла или каквито и да било други съставки, след като то излиза извън стандарта, качеството му се понижава, а това съсипва моторите на автомобилите. Повреди могат да се появят и в гумените съединения. Терпентинът е само едно от съединенията, които се смесват, има и много други съставки, които влошават качеството. Идеята била като се сипе горивото, колата все пак да тръгне и да върви поне 2-3 км, за да се отдалечи от обекта.

Друго предложение на правителството е повишение на акциза на газьола и керосина за отопление.

Увеличените ставки на газьола (дизеловото гориво) и керосина, използвани за отопление, ще се изравнят с тези за транспортни нужди.

В момента акцизната ставка за газьол за транспортни нужди с определени кодове е 645 лв. за 1000 литра, а ако същият вид гориво се използва за отопление и е предварително маркиран, акцизът е 50 лв. за 1000 литра. Проектозаконът на финансовото министерство сочи, че двете ставки се изравняват.

По същия начин ще се промени и ставката за маркирания керосин, като за тежките маркирани горива увеличението е от 50 на 400 лв. за 1000 литра, а за втечнения нефтен газ за отопление – от нула до 340 лв.

От финансовото министерство смятат, че увеличението на акциза върху горивата за отопление е мярка срещу различни нерегламентирани практики, като например вместо горивото да се използва за отопление, то да се използва за транспортни нужди.

Има много случаи, при които доставки на енергийни продукти за отопление са реализирани по близки цени или дори по-високи от цените, по които са реализирани моторните горива. Тогава по-ниските акцизни ставки не са намерили отражение върху цените на горивата за отопление, а са довели до увеличаване на печалбите на доставчиците. Това поясняват от Министерството на финансите.

От там са категорични, че драстичното увеличение не би трябвало да се отрази на потребителите, но ще предотврати множество нерегламентирани практики и укриването на акциз.

Според Закона за акцизите и данъчните складове, маркирани енергийни продукти се превозват на територията на страната само с:

1. транспортни средства, на които лицата са инсталирали за собствена сметка глобална система за позициониране (GPS), и

2. съдове за транспортиране, снабдени със средства за измерване и контрол, отговарящи на изискванията на този закон, както и на Закона за измерванията и нормативните актове по прилагането им.

В редица европейски държави като Испания и Гърция, земеделските производители също могат да се възползват от тези горива, което облекчава значително техните разходи.

Според премиера има източване на бюджета именно през тези горива за отопление. Те се използват предимно от училища, детски градини, болници и други социални институции. Те обявяват обществени поръчки за доставка на гориво за отопление, което излиза дори много по-скъпо от това на свободна продажба в бензиностанциите. В същото вревме обаче акцизът му е 12 пъти по-малък от този при свободната продажба.

„За какво да оставяме тази разлика на някакви посредници”, ядоса се Борисов.

Шефът на митниците Ваньо Танов от своя страна се похвали с преизпълнение на приходите, че за 7 месеца има 320 млн. лв. повече приходи от акцизи, а до края на годината сумата ще набъбне до 400-450 млн. лв.

Иначе относно бюджета постъпилите приходи и помощи по Консолидираната фискална програма към 30 юни 2015 г. са в размер на 16 303.1 млн. лв. или 53.7% от разчетите към Закона за бюджета за 2015 г.

Данъчните приходи нарастват с 1.106 млрд. лв. или 9.9%, а неданъчните приходи със 194.7 млн. лв. (10.7%). Постъпленията от помощи са нагоре с 831.2 млн. лв. или 71.2%.

Общата сума на данъчните постъпления (вкл. приходите от осигурителни вноски) към края на юни възлиза на 12.286 млрд. лв., което представлява 51.2% от годишните разчети.

В групата на данъчните приходи ръст спрямо същия период на предходната година се отчита при всички основни данъци и осигурителни вноски, като най-значителен е той при постъпленията в групата на косвените данъци, следвани от приходите от социално и здравноосигурителни вноски и други.

Приходите в частта на преките данъци са в размер на 2.364 млрд. лв., което е 53.8% от годишните разчети. Спрямо първото полугодие на предходната година, приходите в групата нарастват с 5.1%, за което допринасят основно постъпленията от корпоративните данъци, както и тези от данъка върху доходите на физически лица.

Приходите от косвени данъци са в размер на 6.040 млрд. лв., което е 49.9% от разчетите  за 2015 година. Постъпленията от ДДС са в размер на 3.946 млрд. лв. или 51% от планираните за годината, като са с 459.8 млн. лв. повече спрямо същия период на 2014 г. Невъзстановеният данъчен кредит на фирми към 30 юни е в размер на 113.3 млн. лв.

Приходите от акцизи възлизат на 2.006 млрд. лв. или 48% от разчетените за годината, като спрямо юни 2014 г. нарастват с 9.4% или 171.9 млн. лв. Постъпленията от мита са 75.4 млн. лв. или 52.1% от разчета за годината и бележат ръст от 7.6% спрямо първото полугодие на 2014 г.

Приходите от социалноосигурителни и здравни вноски са 3.352 млн. лв., което представлява 50.4% от разчетените приходи за годината. Съпоставено със същия период на предходната година приходите от осигурителни вноски нарастват номинално с 10.4% или 314.5 млн. лв.

Автор: Анна Брандийска

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.